Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde “Şahadetlerinin 109. Yılında Sarıkamış Şehitleri ve Sarıkamış Harekâtı Konferansı” Düzenlendi

22.12.2023
Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) tarafından düzenlenen “Şahadetlerinin 109. Yılında Sarıkamış Şehitleri ve Sarıkamış Harekâtı” konulu konferans, 22 Aralık 2023 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Aydın Bey Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Ramazan Haykıran, İTBF Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Savaş Duman, İTBF Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mesut Günenç ve Dr. Öğr. Üyesi Arzu Özver, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu’nun ardından Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğrencileri Mahmut Burak Aslantaş ve Alperen Kürşat Nasuhbeyoğlu tarafından bağlama ve solo/ney dinletisi gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan İTBF Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, Sarıkamış Harekatı’nın Allahuekber Dağları’nda çatışma yaşayanların, dondurucu soğuk ve tipi altında savaşan ve karların beyazını kendilerine kefen yapan şehitlerin kahramanlık destanı olduğunu söyledi.

Konferansta, “Şahadetlerinin 109. Yılında Sarıkamış Şehitleri ve Sarıkamış Harekâtı” başlıklı konuşmasını gerçekleştiren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Öğün, Sarıkamış’ta solan hayaller, Almanya ile imzalanan gizli ittifak, cihat ilanına karşı Rus propagandası gibi konular hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Öğün konuşmasının devamında, cephede sayısal üstünlüğün Türk Ordusunda olmasına rağmen ağır kış koşulları, lojistik sorunlar ve yanlış stratejiler ile bir felakete dönüşen harekât sonucu, birçok Türk askerinin donarak veya açlıktan şahadete ulaştıklarını ifade etti.

Konferans, İTBF Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Savaş Duman tarafından Prof. Dr. Tuncay Öğün, Mahmut Burak Aslantaş ve Alperen Kürşat Nasuhbeyoğlu’na teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN