Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde Osmanlı Şehir Medeniyeti ve Başkent Kültürünü Konuştuk

11.04.2018
Üniversitemizce düzenlenen “Osmanlı Şehir Medeniyeti ve Başkent Kültürü” adlı konferans 9 Nisan 2018 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.

Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe’nin konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halil Kırnak, Genel Sekreter V. Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Aslan, İl Kültür ve Turizm Müdür V. Murat Yılmaz, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Turan Gökçe’nin öz geçmişinin okunmasının ardından başlayan konferansta Prof. Dr. Gökçe, Söğüt ile başlayıp İstanbul ile son bulan Osmanlı başkent kültürünün gelişimini anlattı. Bursa’nın gerçek anlamda Osmanlı’nın ilk başkenti olduğunu vurgulayan Gökçe, bunun nedeni olarak da Osmanlı’nın başkent kültürünün burada oluştuğunu ve imar faaliyetlerine Bursa’da başlamasını gösterdi. Osmanlı Devleti’nin ilk dönem hükümdarlarının özelliklerine de değinen Gökçe, “ Onlar, yoksul doyuran, nimetleri paylaşan ve zenginliğin hayır yolunda harcanması gerektiğini düşünen insanlardı.” dedi. 

Osmanlı’dan günümüze kalan birçok eserin vakıflar tarafından inşa edildiğini vurgulayan Gökçe, vakıflar aracılığıyla yapılan eserlerin insanın insanca yaşayabilmesi için yapıldığını söyledi. Bununla beraber Fatih Vakfiyesi’nin kitabesinde yer alan “ Marifet bir şehir kurabilmektir. Reayanın gönlünü alabilmektir.” dizelerini aktaran Gökçe, kenti inşa ederken halkın ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulduğunu anlattı.

Gökçe, Osmanlı’nın İstanbul’u en güzel şekilde imar ettiğinin altını çizerek, Bursa, Dimetoka, Edirne’de kazanılan tecrübelerin İstanbul’un başkent olmasının ardından en güzel örneklerini verdiğini ifade etti.

Konferansın ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halil Kırnak, katkılarından dolayı Prof. Dr. Turan Gökçe’ye teşekkür belgesi ve Üniversitemiz hediye paketini verdi.  Prof. Dr. Kırnak, Prof. Dr. Gökçe’nin ardından “Osmanlı Başkentlerine Yolculuk” adlı fotoğraf sergisini düzenleyen Üniversitemiz Basın ve Halkla İlişkiler Müdür V. Arş. Gör. Ali Emre Dingil ve Trakya Üniversitesi (TÜ) Yabancı Diller Yüksekokul Sekreteri Rasim Sezen’e gösterdikleri hassasiyetlerden dolayı teşekkür belgesi verdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN