Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

ÜNİVERSİTEMİZDE OSMANLI DÖNEMİNDE AYDIN; KURUMLAR VE KÜLTÜR PANELİ YAPILDI

09.12.2015
Üniversitemiz Osmanlı Kurumları ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi 8 Aralık 2015 tarihinde Atatürk Kongre Merkezinde Osmanlı Döneminde Aydın: Kurumlar ve Kültür konulu panel düzenlendi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cavit BİRCAN’ın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Dr. Halis BÖĞÜRCÜ akademik ve idari personelimiz ve çok sayıda öğrencinin katıldığı panelde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr Mehmet Akif ERDOĞDU, ADÜ Osmanlı Kurumları ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tanju DEMİR, ADÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr Aysun SARIBEY HAYKIRAN konuşmacı olarak yer aldı.

Prof.Dr Mehmet Akif ERDOĞDU, Osmanlı döneminde Aydın’a ait en eski dokümanların Fatih dönemine dayandığını belirtirken, 1940 yılında Himmet Akın’ın ‘Aydınoğulları Tarihi Hakkında Bir Araştırma’ adlı doktora tezinin Aydın ile ilgili yapılan ilk çalışma olduğunu söyledi. Osmanlı döneminde tutulan tapu tahrir defterlerinde bölge halklarının isimleri, aşiretleri, köyleri, mezraları ve ödedikleri vergilere kadar her türü detay bilgi içeren belgeler olduğunu kaydeden Prof. Dr. ERDOĞLU, Aydın ili mufassal defterlerinde de ilimize ait bilgilerin bulunduğunu belirtti.

Üniversitemiz Osmanlı Kurumları ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tanju DEMİR merkezin çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdiği konuşmasında şimdiye kadar merkez bünyesindeki çalışmaları sosyal bilimlerin diğer alanlarından da yararlanarak yürüttüklerini söyledi. Doç. Dr. Demir, “Çalışmalarımızda; Edebiyat, Sanat Tarihi, Tarih, Sosyoloji gibi bilim dallarıyla birlikte hareket ettik. Osmanlı Kurumları ve medeniyetine baktığımız zaman bulunduğumuz çevreden hareket edersek bize daha çok faydası olacağına inandığımızdan Aydın’dan yola çıktık. Yrd. Doç. Dr. Bülent ÇELİK ile beraber 17–18. yüzyılda Osmanlı’nın idari ve mali alanlarında Aydın’la ilgili önemli çalışmalar yaptık. Köprülüler döneminde meydana gelen bir takım değişikliklerin bu bölgeye, bu coğrafyaya neler getirdiğini yazdık. 623 yıllık büyük bir devletin kültür ve medeniyetini anlatmak için çok sözümüz var. Biz tarihçiler olarak Osmanlı’yı 623 yıl yazsak, 623 yıl anlatsak bitiremeyiz. ” dedi.

Aydın’da  19 yüzyılda Yönetim ve Yöneticiler başlıklı sunumu izleyicilerle paylaşan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysun SARIBEY HAYKIRAN, geçmişten günümüze Aydın’ı anlattı. Karaosmanoğlulları, Cihanoğulları ve İlyaszade ailelerinin Aydın üzerindeki etkinliklerini ve Aydın’ın gelişmesinde ve gerilemesinde etkilerini de anlatan HAYKIRAN, 'Aydın Eyalet Fikrinin Ortaya Çıkışı' ve 'Aydın-İzmir Çekişmesi ile Aydın’ın Eyalet Merkezliğini Kaybedişi' gibi önemli ve ilgi çekici konu başlıklarını da izleyenlerle paylaştı. Aydın Vilayetinin en geniş sınırlarına II. Meşrutiyet'ten sonra ulaştığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Aysun SARIBEY HAYKIRAN, 5 sancaktan oluşan Aydın Vilayetinin zamanla kan kaybedişini ve İzmir’in bölgedeki ticaret ana merkezi oluşuyla Aydın’ın, ekonomik ve sosyal olarak kaybettiklerini de anlattı. Konferans sonunda gerçekleşen soru-cevap bölümünün ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cavit BİRCAN, Prof.Dr Mehmet Akif ERDOĞDU, Doç. Dr. Tanju DEMİR ve Yrd. Doç. Dr. Aysun SARIBEY HAYKIRAN’a teşekkür belgesi ve hediyelerini verdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN