Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde Modern Sekülerizm ve Değerler Algısı Konferansı Düzenlendi

04.05.2018
Üniversitemizin aktif topluluklarından Akademik Düşünce Eğitim Medeniyet (ADEM)Topluluğu tarafından düzenlenen Modern Sekülerizm ve Değerler Algısı konferansı 30 Nisan 2018 tarihinde Aydın İli Stratejik Planlama ve Yenilik Merkezi (AİSYEM) Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Konferans öncesi Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ı makamında ziyaret eden Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, Rektörümüzle Türkiye’deki eğitim sistemi üzerine bir süre sohbet etti.  Ziyaretin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Prof. Dr. Süleyman Yılmaz’a Üniversitemiz hediyelerinden verdi.

Prof. Dr. Süleyman Yılmaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe Prof. Dr. Halil Kırnak, personelimiz, topluluk üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Türkiye ve dünyada eğitim sistemleri, Türkiye’nin geçirdiği eğitim sistemi evreleri, eğitimde sekülerleşme, eğitim sistemi modelleri konferansın ana temasını oluştururken konferansta, eğitimin önündeki engeller, entelektüellik, Finlandiya ve Japonya örnekleri konuşuldu.

Eğitimin, insan yetiştirme sitemi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, Finli Yazar Grigory Petrov’un Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabına atıfta bulunarak “Eğitimde kaybedilecek insan yoktur.” dedi. Finlandiya’nın bugün dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, bunun Finlandiya’nın bağımsızlığını kazandığı yıllardan itibaren başlayan eğitim hamleleriyle gerçekleştiğini belirtti.

Türkiye’nin eğitim sisteminin de ele alındığı konferansta Yılmaz, ülkemizde eğitim alanında taşların halâ oturmadığını ifade ederek bu alanda yapılacak hamlelerin uzun zamanı kapsadığını söyledi. Bununla beraber eğitimin önündeki en büyük engellerden birinin bağımlılıklarımız olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Televizyon, internet ve sosyal medya günümüzde eğitimin önündeki en büyük engellerdir. Bu alanların doğru kullanılmaması eğitimimize ciddi zararlar verebilir.” diye konuştu.

Eğitimde sekülerleşmenin dünya standartlarına ulaşmakla mümkün olabileceğini belirten Yılmaz, eğitimde öncelikle ruh olması gerektiğini ve bu ruhun daha ilkokulda çocuklara aşılanması gerektiğini Japon eğitim sisteminden örnekler vererek açıkladı. Japonların çocuklara eğitime başladıkları anda gelişmiş sanayi tesislerini gezdirdikten sonra atom bombası atılan Hiroşima ve Nagasaki’ye gezi düzenlediklerini ve burada “Çalışmazsanız sonunuz böyle olur” imajını verdiklerini söyleyen Yılmaz, “Bizim de çocuklarımızı Çanakkale’ye götürerek burada milli ruhu aşılamamız gerekiyor.” dedi.

Soruların yanıtlanmasıyla sona eren konferansta Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halil Kırnak, katkılarından dolayı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz’a Teşekkür Belgesi verdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN