Üniversitemizde “Küresel Isınma ve Geleceğimiz” Başlıklı Seminer Düzenlendi

04.03.2024
Üniversitemiz ADÜ Genç TEMA Topluluğu tarafından organize edilen “Küresel Isınma ve Geleceğimiz” başlıklı seminer, 28 Şubat 2024 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Seminerde konuşmacı olarak yer alan Üniversitemiz Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Kırmacı, “Bugün insanlığın karşı karşıya kaldığı problemlerin başında küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği gelmektedir. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşmasına taraf olan 191 ülke içerisinde ülkemiz de bulunmaktadır. Anlaşmanın en can alıcı noktası, küresel ısınmanın 1,5 °C ile sınırlı kalması konusunda, sera gazlarının azaltımına dair alınması gereken tedbirlerdir. Bu tedbirlerin başında fosil yakıtların kullanımı sonucunda havaya bırakılan CO2 başta olmak üzere, diğer sera gazlarının azaltılması ve sonucunda sıfıra indirilmesidir. Bu ancak alternatif enerji kaynaklarının kullanımı ile gerçekleştirilebilecektir. Bu anlamda yeni teknolojileri ortaya çıkarak araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırmalarda üniversitelerimizin en önemli rolü oynayacakları şüphesizdir. Küresel iklim değişikliği ile çalışan uzmanlar, 1 °C ‘den, 6 ‘ye kadar yaşanması olası felaketleri listelemişlerdir. Bu senaryolar, insanlık başta olmak üzere yaşayan diğer tüm organizmaları çok ciddi şekilde etkileyeceğini göstermektedir. Sorunu bütünsel olarak ele almak ve bireysel farkındalık oluşturmak son derece önemlidir.” dedi.

Seminer, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.