Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde Kudüs’ün Dünü Bugünü ve Geleceği Konuşuldu

12.12.2017
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesinin ardından Müslüman âleminden tepkiler çığ gibi büyürken Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda 11 Aralık 2017 tarihinde “Kudüs’ün Dünü, Bugünü ve Geleceği” konuşuldu.

Anka Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe, İlimiz Valisi Yavuz Selim Köşger, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Recai Tunca, Prof. Dr. Törün Özer, Prof. Dr. Halil Kırnak, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan’ın yanı sıra AK Parti İl Başkanı Ahmet Ertürk, sivil toplum örgütleri, il müdürleri, parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Vali Yavuz Selim Köşger, Kudüs’ün Müslümanların ilk kıblesi olması ve Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık olmak üzere 3 ilahi dince kutsal bir şehir olarak kabul edilmesi nedeniyle şehrin ayrı bir öneminin olduğunu vurguladı. Vali Köşger, “Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs, Peygamber efendimizin Miraca yükseldiği yer olması bakımından önemlidir. Müslümanların kente hâkim olduğu her dönemde, üç ilahi din bu kutsal kentte barış içinde yaşamıştır.” dedi.

Vali Köşger’in konuşmalarının ardından söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, İslam coğrafyasının Batılı devletlerce nasıl terörist ve düşman olarak gösterildiğine dikkat çekerek Batılıların İslam coğrafyasına kimler aracılığıyla nasıl yerleştiğini anlattı. Sovyetlerin dağılmasının ardından düşmansız kalan Batı bloğunun yeni düşman olarak İslamı ve Müslümanlığı gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Bircan, yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen Müslümanların sessiz kalmasının bugün Kudüs’le sonuçlandığını ifade etti. Kudüs’ün Müslümanların elinden yüz yıl önce çıktığına işaret eden Rektörümüz, “Müslümanlar sessiz kaldığı sürece bu durumdan kurtulamaz.” diyerek tüm İslam âlemine tek yürek tek ses olma çağrısında bulundu.

AK Parti Aydın İl Başkanı Ahmet Ertürk, ABD’nin aldığı tek taraflı kararın dayatılmasına müsaade etmeyeceklerini belirterek, İsrail’in Filistin toprakları üzerindeki tahakkümünün er ya da geç son bulacağını söyledi. Ertürk, Üniversitemize böyle anlamlı bir etkinliği organize ettiği için teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının ardından konferansa başlayan Prof. Dr. Mehmet Çelik, 9 Aralık 1917 yılında Kudüs’ün İngilizler tarafından işgal edildiğinin ve Kudüs’e vedamızın yüzüncü yılı olduğunun altını çizerek Filistin toprakları üzerine kurulan Yahudi devletinin nasıl inşa edildiğini anlattı. İşgalin ardından Filistin topraklarına değerinden fazla vergi koyarak Filistinlilerin ellerinden topraklarını ucuza almaya başlayan İngiltere’nin daha sonraları bu toprakları Yahudilere satmaya başladığını aktaran Prof. Dr. Çelik, 1948 yılına kadar İsrail Devleti’nin altyapısının oluşturulduğunu anlattı. Prof. Dr. Çelik, bu sürecin ardından adım adım Filistin topraklarını işgal eden İsrail’in dünya kamuoyuna Filistinlileri bir terörist gibi gösterdiğini ifade ederek “ Bu oyun 60 yıldır oynanıyor, bu oyuna herkes inanıyor ve hiç kimse sesini çıkarmıyor.” diye konuştu. Öte yandan Yahudilerin dünya üzerinde en çok zulüm gören kavim olduğunu dile getiren Çelik, bu zulümler esnasında Müslümanların Yahudileri zulümden kurtardığını kaydederek bugünkü Filistin topraklarında yaşanan zulmün aynı zamanda bir ihanet olduğunu vurguladı.  Çelik, üç dinin kutsal saydığı kentin, İsrail Devleti’nin başkenti olamayacağını, Selâhaddin Eyyubi’den günümüze kadar olan tarihi süreci değerlendirerek anlattı. Prof. Dr. Çelik, şartlar ne olursa olsun Müslümanların asla Kudüs’ten vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Etkinliğin sonunda Vali Yavuz Selim Köşger, Prof. Dr. Mehmet Çelik’e teşekkür belgesini Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan ise Üniversitemiz hediye paketini verdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN