Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde İnsan Hakları Konferansı Düzenlendi

12.12.2017
Üniversitemizde İnsan Hak ve Hürriyetleri Topluluğu tarafından düzenlenen şair-yazar Ahmet Mercan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Adalet Arayışında İnsan Hakları” konulu konferans, 11 Aralık 2017 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Anka Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halil Kırnak, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmasına Avrupa’da insan hakları ihlali olduğunu söyleyerek başlayan Ahmet Mercan, Avrupa’nın Suriyeli mültecileri geri iade etmesinin, bu ihlali açık bir şekilde gösterdiğini belirtti.  Evrensel haklarımızı, Kante, Platon ve Sokrates’ten alıntılar yaparak ifade eden Ahmet Mercan, insan haklarının geçmişten günümüze geçirdiği gelişimi anlattı. İnsanların okuma yazmayı öğrenerek kitapları çevirmeye başladıktan sonra insan hakları kavramının ortaya çıktığını belirten Mercan, Kilisenin etkili olduğu dönemlerde, insanlar arasında sınıf farklılıklarının olduğunu, Kilisenin etkisinin azalmasıyla ve aydınlanma çağıyla teknolojinin de gelişerek insan hakları kavramının daha da geliştiğini söyledi.

Dünyada gizli nüfus planlaması ve yeni insan modeli arayışlarının, insan haklarına aykırı olduğunu söyleyen Ahmet Mercan, “İnsan hakları ile ilgili bir bildirge hazırlanacaksa bütün ülkeler, tüm insanlık düşünülerek; barış, güven, kardeşlik ve tarafsızlık ilkesine uyularak hazırlanmalı.” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de insan hakları ile ilgili en büyük sıkıntının; insanların sorumluluk almaması ve insan haklarının siyasi bir argüman olarak kullanılmasından kaynaklandığını da sözlerine ekleyen Mercan, “Ülkeler kendi çıkarlarını düşünerek, tüm insanlığı kapsamayan düzenlemeler yapıyor. Bu tür haklar evrensel özellik taşımamaktadır.” diyerek eşitsizliğin insan hakları ve adalet kavramlarına engel teşkil ettiğini belirtti.

Konferans soru cevap bölümünün ardından, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın şair, yazar Ahmet Mercan’a teşekkür belgesini vermesiyle sona erdi. 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN