Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde ‘Aydın’ın Fethi ve Aydın Bey Sempozyumu’ Gerçekleştirildi

12.10.2023
Üniversitemiz ev sahipliğinde ve Nazilli Belediyesi iş birliğinde düzenlenen ‘Aydın’ın Fethi ve Aydın Bey Sempozyumu’ Atatürk Kongre Merkezi’nde 12 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirildi.

Sempozyuma; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in yanı sıra Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Karacasu Belediye Başkanı Mehmet Erikmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh Kılıç, Genel Sekreter V. Doç. Dr. Bertan Akyol, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Fatih Hacıyusufoğlu,  Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürü Cenap Fillikçioğlu, Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan Özcan Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.

‘Nazilli Belediyesi Mehter Takımı’ tarafından verilen mehteran konseri ile başlayan sempozyumda açılış konuşmasını yapan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, Medeniyetlerin kadim şehri Aydın’ın tarihi değerlerine değinerek Aydın Bey ekseninde Cumhuriyetin 100. yılında gerçekleştirilen ‘Aydın’ın Fethi ve Aydın Bey Sempozyumu’nda emeği geçen herkese teşekkür etti. Aydın Bey’in tarihi şahsiyetine vurgu yapan Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ise konuşmasında bu coğrafyada yurt tutan ve bugün adını verdiği şehirde sempozyuma konu olan Aydın Bey’in tarih sahnesinde yerini alma sürecine değindi. 

Tarihçi meslektaşlarının gayretleri ile hem beyliğin atası olan hem de şehrimize ismini veren Aydın Bey üzerine müstakil bir sempozyumu organize etmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Gerek Aydın gerekse bütün Anadolu tarihi açısından mühim bir yer işgal eden Aydın Bey’in tarihi kişiliğinin müphemlikten kurtularak bir sempozyuma konu edinilecek boyuta gelmesinin sevincini yaşamakta ve sempozyumun vereceği olumlu sonuçlar açısından da umutlanmaktayım. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunar sempozyumun hayırlara vesile olmasını dilerim.” dedi.

Üniversitemiz Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Türkmenlerin Ulu’su Aydın Bey’ adlı sinevizyon gösterimi sonrası özel oturumda; Prof. Dr. Mehmet Şeker ‘Beylikler Devri ve Prof. Dr. Feridun Emecen ise ‘Batı Anadolu Beylikler ve Dünyası Aydınoğulları Beyliği’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyumun özel oturumunun sonunda, “Aydın’ın Fethi ve Aydın Bey Sempozyumu’na” verdiği katkılardan dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent tarafından Prof. Dr. Mehmet Şeker’e ve Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan tarafından Prof. Dr. Feridun Emecen’e teşekkür belgeleri ve hediyeleri takdim edildi.

1.oturumda; Prof. Dr. Turan Gökçe Oturum Başkanlığında Prof. Dr. Adnan Çevik ‘Türkiye Selçuklularında Batı Uç’larında İlk Türk Fetihleri’, Prof. Dr. Vedat Turğut ‘Kır/Kayırhanlı Aydınoğulları’nın Osmanlılaşma Süresi ve Vakıfları Üzerine’, Prof. Dr. Tanju Demir ‘Aydınoğulları Topraklarında Osmanlı Yönetimi’, Dr. Öğr. Üyesi Kemal Ramazan Haykıran ‘Aydın Bey’in Bilinen İlk Faaliyetleri Üzerine’ konu başlıkların ile ilgili açıklamalarda bulunuldu.

Sempozyumun 2.oturumunda Prof. Dr. Feridun Emecen Oturum Başkanlığında Prof. Dr. Ali Temizel, ‘Aydınoğulları Beyliği’nde Bir Öğretmen Ahmedi-i Germiyani ve Farsça Eserleri’, Prof. Dr. Yahya Başkan ‘Aydınoğlu Coğrafyasında Mevlevilik’, Prof. Dr. Ahmad Nahmadov ‘Aydınoğullarında Edebi Faaliyetler ve İlk Kelime ve Dimme Tercümesi’, Arş. Gör. Mükerrem Kürüm ‘Mimari Etkileşimler Işığında Aydın’daki Aydınoğulları Beyliği Dönemi Eserlerine Bakış’ konularında sunumlar gerçekleştirildi.

3. oturumda ise; Prof. Dr. Mehmet Şeker oturum başkanlığında, Prof. Dr. Murta Keciş ‘Aydınoğulları ve Bizans’, Doç Dr. Ahmet Toksoy ‘Aydın İli’nde Türkmenler’, Prof. Dr. Kenan Ziya Taş ‘Aydınoğlu Türkmenlerinin Osmanlılar ile İlişkileri’, Prof. Dr. Bülent Nuri Kılavuz ‘Aydın Bey ve Beylikler Dönemi Bey Türbeleri’ konu başlıklarına değinildi.

Sempozyum, 13 Ekim tarihinde ‘Aydın Bey Coğrafyasında Kültür Gezisi’ ile sona erecek.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN