Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde Adnan Menderes Dönemi Dış Politikası Konuşuldu

11.05.2018
Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Adnan Menderes ve Demokrat Parti Döneminde Türkiye’nin Dış Politikası”, konulu konferans, 9 Mayıs 2018 tarihinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdris Demir’in katılımlarıyla AİSYEM’de gerçekleşti.

Doç. Dr. İdris Demir konuşmasına kendisinin de hocası olan Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile birlikte Adnan Menderes Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Demokrat Parti’nin doğuşu ve ilerleyiş süreci hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Demir, Demokrat Parti’nin İstanbul’un kimliğini ortaya çıkardığını söyledi. Demir, uluslararası ilişkilerde kelimelerin ve kendini ifade edebilmenin önemini vurgulayarak sözü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’ya bıraktı.

“Uluslararası ilişkilerde daimi dostlar yoktur, daimi çıkarlar vardır”

Türk dış politikasında 1950’li yıllara değinen Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Millet kavramını özellikle vurgulayarak Adnan Menderes ve Demokrat Parti dönemini akıcı bir sunumla anlattı. Adnan Menderes döneminin dış politikasında NATO, Orta Doğu ve Kıbrıs politikalarının önemli olduğuna işaret eden Bağcı “Uluslararası ilişkilerde daimi dostlar, daimi düşmanlar yoktur, daimi çıkarlar vardır.” dedi. NATO’ya giriş sürecimizi örneklerle açıklayan Prof. Dr. Bağcı gündelik olaylarda dahi hep perdenin arkasına bakılması gerektiğini belirtti. Türkiye’de en çok enflasyona uğrayan kelimenin “Vatan haini’’ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Kıbrıs meselesinin Türkiye’nin onur ve namus meselesi haline dönüştüğünü söyleyerek konuşmasına son verdi.

Konuşmacılara verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür belgesi ve hediyeleri Üniversitemiz İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Bozdağlıoğlu tarafından verildi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN