Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde Adli Ebelik İletişimi Online Semineri Düzenlendi

17.04.2023
Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen Adli Ebelik İletişimi Semineri, 13 Nisan 2023 tarihinde online olarak gerçekleştirildi.

Seminere; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslıhan Büyüköztürk Karul’un yanı sıra Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Süleyman Aybak ile birlikte Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi GATA, Bitlis Eren Üniversitesi, Balıkesir, Bayburt Üniversitesi başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışından müzakereciler yer aldı. 

Moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslıhan Büyüköztürk Karul’un yaptığı seminerde konuşmacı olarak yer alan Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Akkoyun, sürdürdüğü “Adli Ebelik İletişimi” çalışmasının ön değerlendirmesini paylaştı.  

“Hariç Müşterek” medya ürünü yanında disiplinler arası doktora programındaki şekillendirmenin online oalarak yeni bir aşamaya daha eriştiğini vurgulayan Prof. Dr. Turan Akkoyun, “Adli Ebelik İletişiminin  hareket alanını adli vakalar belirlemektedir. Buna mukabil kapsama alanı oldukça dardır. Ebelik Ulusal Çekirdek Eğitim Programı esas alınarak Adli Ebelik İletişimi şekillendirilmeye çalışılmaktadır. Etkinlik konusuna bakıldığında bir ebe evde, hastanede, klinikte, ilgili sağlık birimlerinde veya  herhangi bir ortamda mesleği icra edebilir. Uyuşturucu maddeler belki de en büyük etkisini madde kullanan annenin karnında hayata tutunmaya çalışan bebek üzerinde göstermektedir. Ebelik merkezli adli iletişimde bu durum dikkate alınmalıdır. Akademik disiplin açısından bakıldığında Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu ya da Hemşirelik Yüksekokulu Ebelik Programında tamamlanan lisans tahsili sonrasında lisansüstü basamağında, Adli Bilimler Ana Bilim Dalında master ya da doktora diplomalarından birisine sahip olunması gerekmektedir. Bazı enstitüler Adli Bilimler yerine Adli Tıp Ana Bilim Dalında bu aşamaları gerçekleştirmektedir.” dedi. 

Google Meet platformu üzerinden gerçekleştirilen etkinlikte; yaşatma hedefli mesleklerin gerek anne, gerekse bebek ölümleriyle de yakından ilgili olduğu ve ‘Adli Ebelik İletişiminin’ bu noktada son derece önemli olduğu vurgusu yapıldı.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN