Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde 24 Temmuz Basın Bayramı Kutlandı

26.07.2017
Üniversitemiz ev sahipliğinde Aydın Gazeteciler Cemiyeti (AGC) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Basın Ödül Töreni, 24 Temmuz 2017 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.

Basında Sansürün Kaldırılışının 109. Yılı dolayısıyla düzenlenen törene, Vali Yavuz Selim Köşger ve Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın yanı sıra, Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Barış Altıntaş, Aydın Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, ilçe belediye başkanları, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

“Haberciliğin ve Basın Mesleğinin Temeli Hucurat Suresi’ndedir”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan etkinlikte, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Aydın ve Aydın’ın geleceği için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek bu yıl ilimize 13 bin yeni öğrencinin geleceğinin ve ADÜ’nün 60 bin kişilik büyük bir aile olacağının müjdesini verdi. Aydın halkıyla bütünleşmiş bir Üniversite olarak AGC’ye  böyle bir organizasyonda ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Rektörümüz, basın mesleğinin önemine değindi. Prof. Dr. Bircan,  basın mesleğinin ve haberciliğin temelinin Hucurat Suresi 6. Ayette yer aldığını vurgulayarak, haber kaynağı ve haberin doğruluğuna dikkat çekti.  Hucurat Suresi 6. Ayeti açıklayan Rektörümüz, “Ey iman edenler! Eğer fasıkın biri size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa sataşırsınız da sonra yaptığınızdan pişman olursunuz.” diyerek gazetecilik mesleğinin sınırlarının bu ayette belirlendiğini söyleyip tüm basın çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladı.

“Basın Kendi Ülkesinin Ayağına Kurşun Sıkmaz”

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger,  dünya üzerinde hayat bulmuş tüm yönetim biçimleri içerisinde sadece demokrasilerde muhalefetin olduğunu dile getirerek, “ İdarecilerimizin yaptığı yanlışların iletilmesi ve yapıcı eleştirilerle düzeltilmesi hususunda basınımızı önemsiyoruz. Ülkemizin demokratik bir ülke olduğunun en büyük göstergelerinden biri de budur.” dedi. Vali Köşger, ülke bekasına zarar verecek tüm yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğine işaret ederek Suriye’de eleştirilecek bir devletin dahi kalmadığını söyledi. Sözlerini sürdüren Köşger, “En gelişmiş Batı demokrasilerinde dahi basın, o ülkenin milli menfaatlerine zarar verecek hiçbir yayın yapmaz. Kendi ülkesinin ayağına kurşun sıkmaz.” diye konuştu. Aydın’da göreve başladığında nitelikli bir yerel basınla karşılaştığını ifade eden Vali Köşger, İlimizde görev yapan basın mensuplarından beklentilerini dile getirerek, 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladı.

Basın Mecrası Halkın Gözü Kulağıdır

AGC Başkanı Semra Şener ise yaptığı konuşmada,  her yıl 24 Temmuz’da,  Türk basınında sansürün kaldırılışının yıldönümünü kutladıklarını ifade ederek, basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti. Başkan Şener,  “Basın özgürlüğünün önemine her yıl 24 Temmuzlarda vurgu yapılsa da daha bu anlamda kat edilecek çok yolumuz vardır. Basın mecrası ne olursa olsun halkın gözü kulağıdır. İster gazete sayfaları, ister internet sayfaları, ister radyo ve televizyon stüdyoları olsun gazeteciler, halka karşı sorumludur. Çünkü gerçek patronları halktır. Gücünü anayasadan alır. Basın yasasının kendisine verdiği sorumlulukla hareket eder. Kamu kurumları adına tüm kurumları denetleme yetkisi basındadır. Kamu kurumlarındaki aksaklıklar, yaptığı yanlışlar basının görev alanıdır. Halk bu sayede aksaklıklardan haberdar olur. Basın mensuplarının işlerinin zor olduğunu ve sorumluluk gerektiren bir iş olduğunu söyleyen AGC Başkanı Semra Şener, basın mensuplarına zor ve meşakkatli görevlerinde başarılar diledi.

Konuşmaların ardından Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Araş. Gör. Ali Emre Dingil ve Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Aynur Çam’ın hazırladığı 16 Temmuz – 16 Ağustos tarihleri arasında incelenen gazetelerden  “15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Yerel Basın Gündemi: Aydın İli Örneği” adlı çalışmanın sunumu yapıldı.

Sunumun ardından meslekte 20’nci yılını dolduranlara onur belgeleri ve ödüle layık görülenlerin plaketleri verildi. Tören,  15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Aydın basınında yer alan haber sergisinin gezilmesiyle sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN