Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde “18.yy İngiliz Tiyatrosu Oyunlarında Türk İmgesi” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

27.02.2017
Üniversitemizde 25.Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “18.yy İngiliz Tiyatrosu Oyunlarında Türk İmgesi” başlıklı konferans, Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Çelik’in katılımıyla 23 Şubat 2017 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

18. yy. İngiliz Tiyatrosunun, Avrupa ve Türk ilişkileri bağlamındaki konumundan söz ederek konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Yavuz Çelik, 18.yy’da Avrupa’da yazılan İngiliz oyunları ve bu oyunlardaki Osmanlı Padişahları ve yetkililerinden bahsetti. İngiltere’de Osmanlı devleti ile ilgili 30’u aşkın tiyatro oyunu yazıldığından söz eden Yrd. Doç. Dr. Çelik, “Sergilenen oyunlarda Osmanlı’yı zalim, merhametsiz, barbar gibi sıfatlarla yermişler ve şiddetle bir arada göstermişlerdir.  Yıldırım Beyazıt, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, VI. Mehmet, II. Süleyman ve Yavuz Sultan Selim’i konu edinen İngiliz Tiyatrosu, padişahları kibirli ve olumsuz tavırları ile sahneye yansıtmışlardır. Genç Osman’ın öldürülmesinin konu edildiği oyunda ise Genç Osman, alışılagelmişin dışında; yiğit, atılgan yeniçeriye karşı koyan bir padişah olarak sahnelenmiştir.” dedi.

Soru cevap bölümünün ardından dinleyicilere bu tiyatro oyunlarını okumasını tavsiye eden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Çelik, “Sizleri eleştirenleri tanıyın, onların da edebiyat eserlerini okuyun.” dedi.  

Programın sonunda Yrd. Doç. Dr. Yavuz Çelik’e teşekkür belgesi takdim edildi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN