Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde, “Türkiye’nin Büyük Dil Modeli” Söyleşisi Gerçekleşti

22.05.2024
Üniversitemiz Google Developer Students Club (GDSC) Topluluğu ile Teknoloji ve İnovasyon Topluluğu iş birliğiyle düzenlenen “AI:YDIN Yapay Zeka Çağında Teknoloji Zirvesi” kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin Büyük Dil Modeli” konulu söyleyişide, BAYKAR Akıllı Wep Sistemleri Grup Lideri ve T3 AI (Yapay Zeka) Program Yöneticisi Refik Söylemez ve Üniversitemiz öğrencileri bir araya geldi.

Refik Söylemez, yapay zekâ hakkında bilgiler vererek Türkiye’nin Büyük Dil modeli olan T3 AI’le ile ilgili gelişmeleri katılımcılara aktardı. Yapay zekânın dünya üzerinde en çok önem verilen unsur olduğunu ve geleceği şekillendirdiğini belirterek ülke olarak bu yarışta yer alabilmemiz adına Türkiye’nin büyük dil modelini geliştirdiklerini söyledi.

Türkiye’nin Büyük Dil modeli olan T3 AI’nin metin üretmek, metni yabancı dile çevirmek, yazım ve dilbilgisi düzeltme gibi alanlarda kullanıldığını vurgulayan Refik Söylemez, “Büyük dil modelleri şu an dünya tarafından da çok kullanılan ve önem arz eden alan, o yüzden biz bu alanda var olmak için T3 AI projesini başlattık. Şu an birkaç modelimiz çıktı ama en iyisi çıkana kadar çalışmalara devam ediyoruz. Bizim en büyük isteğimiz, bu alanda bu modeli kullanarak gençlerin ürün çıkarmaları, girişimleri ve Türkiye için, millet için, dünyaya bu ürünleri pazarlamaları ve bu yarışın içinde var olmaları. Sadece yapay zekâda ürün yapmak yarışmak değil, bizim için doğru olanların gerçekten tarihte yaşanmış olayların, Türkçe verilerin, Türkçe bilerek ve konuşarak bizden sonraki nesillere bunu aktarmamız gerekiyor. Dünyada büyük kurumların bu alanda çalışmaları var. Ama tabii bunların arkalarında nasıl düşünceler olduğunu bilmiyoruz. Biz gerçek veriyle, gerçek dil modelini kullanarak kurumlarımızın, gençlerimizin ve milletimizin bu alandaki açığını kapatmak için bu yola girdik. Yapay zekâ alanında da hep beraber T3 ailesi ve topluluk olarak Türkiye’nin en iyi modelini çıkartıp bu alanda dünyanın en iyisi olmak istiyoruz.” dedi.

Söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Osman Bağış tarafından Refik Söylemez’e plaket takdim edilmesi ile sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN