Panele, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, Nazilli Belediye Başkan V. Selahattin Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erkan Salan ve Prof. Dr. Cengiz Özarslan, fakülte dekanları, kurum il ve ilçe müdürleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Ses Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Akgül, Hedef Gazetesi İmtiyaz Sahibi Bülent Akgün ve Kentte Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Soydemir, basın mensupları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Panelin açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, konuşmasına kısa süre önce hayatını kaybeden Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erman Çetin’i anarak başladı. Çetin’in vefatından duyduğu üzüntüyü dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Kent, Aydın basın camiasına başsağlığı dileyerek, “Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm basın mensuplarına sabır diliyorum. Acınızı paylaşıyoruz.” dedi.
Gıda güvenliği ve taklit-tağşiş konularının ele alındığı panelde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Kent, tarımsal üretimin önemine dikkat çekti. Bitkisel ve hayvansal üretimin hem insan sağlığı hem de ekonomik değer açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Tarımsal ürünler dendiğinde başta bitkisel ve hayvansal üretim sonucunda elde edilen, doğrudan veya işlenerek insanların beslenme ihtiyacının karşılandığı oldukça kapsamlı bir alan düşünülmelidir. Günümüzde gıda sektörü, artan tüketici beklentileri ve küresel ticaretin getirdiği rekabet ortamı nedeniyle sürekli gelişirken taklit ve tağşiş olayları da artış göstermektedir. Bu durum, sadece halk sağlığını tehlikeye atmakla kalmıyor aynı zamanda ekonomiye ve üreticilerin hatta üretim yapılan bölge ve şehirlerinde itibarına da zarar veriyor. Türkiye’de gıda güvenliğini sağlamak, taklit ve tağşişi önlemek amacıyla çeşitli yasal düzenlemeler ve denetim mekanizmaları geliştirilmiştir. Bu konuda ilgili bakanlıklar ve kamu kurumları denetim süreçlerinde rol almaktadır. Üniversitelerdeki bilim insanları ise konu ile ilgili araştırmalar yapmakta, elde edilen sonuçları kamuoyu ile paylaşmaktadır. Bugünkü panelimizle de hem üniversite-halk bütünleşmesine katkı sağlanması hem de toplumun bilgilendirilerek bilinçlenmesi amaçlanmaktadır.” dedi.
Konuşmasının sonunda yerel basına teşekkür eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Aydın Ses Gazetesi, Aydın Hedef Gazetesi, Manşet Aydın Gazetesi ve Kentte Yaşam Gazetesi başta olmak üzere, tüm basın kuruluşlarına destekleri için teşekkür ediyorum. Sadece haberleriyle değil, toplumsal gelişimi destekleyen duruşlarıyla da bu programın önemli birer paydaşı oldular. Birlikte daha nice başarılı projelere imza atmayı diliyorum.” dedi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sürmen’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ertan ve Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Başpınar, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Aslı Yorulmaz ve Doç. Dr. Didem Peren Aykas Çinkılıç konuşmacı olarak yer aldı.
Panelde, Prof. Dr. Engin Ertan “Zeytin Yetiştiriciliğinde Zeytinyağı Verim ve Kalitesini Etkileyen Faktörler”, Prof. Dr. Hüseyin Başpınar “Zeytinyağında Kaliteyi Olumsuz Etkileyen Zararlar”, Prof. Dr. Aslı Yorulmaz “Zeytinyağı ve Tağşiş” ve Doç. Dr. Didem Peren Aykas Çinkılıç ise “Tarım Ürünlerinde Taklit ve Tağşiş ve Belirlenmesinde Kullanılan Yöntemler” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.
Panelde, tarımsal ürünlerde tağşişin (hile ve katkı yoluyla kalite düşürme) nedenleri, bu durumun halk sağlığına etkileri, gıda güvenliği açısından riskler ve denetim süreçleri ele alındı. Ayrıca, tüketici bilincinin artırılması, etik üretim anlayışının yaygınlaştırılması ve akademik çalışmaların bu alandaki katkıları üzerine kapsamlı değerlendirmeler yapıldı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent tarafından panelistler ile basın mensuplarına teşekkür belgesi verilmesi ile devam eden panel, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erkan Salan ve Prof. Dr. Cengiz Özarslan’ın panelistler ile basın mensuplarına hediyelerini takdim etmesi ile sona erdi.
Rektörümüz, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörünü Makamında Ziyaret Etti
Veteriner Fakültesi Öğrencileri, Beyaz Önlüklerini Gururla Giydi
Öğretim Üyemiz, IFNUL Gazetecilik Fakültesinin Bilimsel Etkinlik Serisine Konuşmacı Olarak Katıldı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’yi Üniversitemizde Ağırladık
Rektörümüz, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörünü Makamında Ağırladı
Öğretim Üyemizin Katkı Sağladığı Kitap Uluslararası Yayımlandı
Fen Fakültesi Öğretim Üyeleri ve Öğrencilerinin TÜBİTAK-2209 Başarısı
Buharkent MYO Öğrencilerinden Aydın 112 Acil Çağrı Merkezi’ne Teknik Gezi
Kuşadası Meslek Yüksekokulu Gastronomi Festivallerine Katıldı
Uygulama & Kodlama :
Bilgi İşlem
Web Tasarım Grubu