Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde, “Hocalı Katliamı ve Günümüze Yansımaları” Temalı Konferans Düzenlendi

23.02.2024
Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Tarih Bölümü tarafından düzenlenen “Hocalı Katliamı ve Günümüze Yansımaları” konulu konferans, 22 Şubat 2024 tarihinde AİSYEM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa; Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Ramazan Haykıran, İTBF Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Savaş Duman, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Ermenistan Devleti’nin kuruluşu ve Karabağ bölgesinin işgal edilme sürecine değinen Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Toksoy, “26 şubat 1992 yılında her taraftan kuşatılan Hocalı'da Ermeniler insanları önce bomba atarak korkuttular, arkasından elektrik ve gazı keserek soğuğa mahkum ettiler. Bu durumda açlık ve sefillik çeken Türkler şehri terk etmeye başladılar. Ermeniler Rusların 366. Alayını da yanlarına alarak şehri terk etmekte olan Türklerin üzerine kurşun yağdırmaya başladı. Hem şehirde kalanlar hem zorlu koşullara dayanamayıp göçe hazırlanan Türkleri yollarda şehit ettiler. Bu katliamda 800 Türk esir edildi. 500 Türkün akıbeti ise bilinmiyor. Yaklaşık olarak 700 civarında Türk şehit edilmiştir.” dedi.

Konferans, Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran tarafından Prof. Dr. Ahmet Toksoy’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.



+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN