Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde, “Dünya Gıda Günü ve Gıda Hakkı” Adlı Konferans Düzenlendi

16.10.2024
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla, AİSYEM Konferans Salonu’nda “Gıda Hakkı” temalı konferans düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Hilal Şahin Nadeem, günün anlam ve önemine değinerek insanların en temel haklarından biri olan sağlıklı gıdaya erişim hakkının altı çizdi. Gıda eşitsizliği ve açlık gibi sorunların dünya genelinde ciddi bir sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hilal Şahin Nadeem, gıda güvenliğinin sağlanması ve herkesin eşit koşullarda sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için sürdürülebilir çözümler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Konferansta, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cavit Bircan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Dr. Mahmut Çeri ile Gıda Mühendisleri Odası Aydın Temsilcisi ve Zer Zeytincilik Tarım Ürünleri Gıda Sanayi A.Ş. Üretim Müdürü Nilgün Olan konuşmacı olarak yer aldı.

Gıdaların üretimi, denetlenmesi ve dağıtıma çıkması süreci boyunca gıda mühendislerinin üzerine düşen görevler hakkında bilgi veren Nilgün Olan, gıdanın temel bir insan hakkı olduğunu ve bu bağlamda yasal çerçeve hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

“Gıda Hakkı” kavramının tarihsel süreci hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Dr. Mahmut Çeri, bireylerin yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya erişim hakkının tarihsel sürecinin, çeşitli sosyal, ekonomik ve politik faktörlerden etkilendiğine değinerek, gıda sistemlerinin adil, sürdürülebilir ve erişilebilir olması gerektiğine vurgu yaptı.

Son dönemlerde gıda hakkı üzerine yapılan çalışmalara değinen Prof. Dr. Cavit Bircan, bu kavramın güncel bağlamdaki önemini ve zorluklarını ele alarak, gıda sistemlerinin sürdürülebilirliği, gıda güvencesi ve insan hakları perspektifinden gıda erişimi gibi konulara değindi.

Konferans, katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılması ile sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN