Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemizde, “Birleştirilmiş Sınıfların Dünü, Bugünü ve Geleceği Çalıştayı” Düzenlendi

18.04.2024
Üniversitemiz ve Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yılında Birleştirilmiş Sınıfların Dünü, Bugünü ve Geleceği Çalıştayı”, 18 Nisan 2024 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Yörük Ali Efe Salonu’nda başladı.

2223-B Yurt İçi Bilimsel Etkinlik Düzenleme Desteği Programı kapsamında düzenlenen çalıştaya, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Salan, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Aydın ilindeki eğitim müfettişleri, ilçe milli eğitim müdürleri, her ilçeden temsili birleştirilmiş sınıf öğretmenleri, temsili veliler, temsili köy muhtarları ve Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencileri katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Aydın ilinde 98 okulda birleştirilmiş sınıf olduğunu belirterek bu kapsamda yürütülen bu çalıştayın katılımcılara ve eğitim alanında yürütülen çalışmalara faydalı olması temennisinde bulundu.

Birleştirilmiş sınıfların, eğitimde geleneksel sınıf düzenlerini değiştiren ve öğrencilere farklı yaş gruplarından veya yetenek seviyelerinden gelen öğrencileri bir araya getiren bir yaklaşım olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Salan, “Gelecekte, birleştirilmiş sınıfların daha da yaygınlaşması bekleniyor. Teknolojik ilerlemeler, öğrencilerin farklı öğrenme stillerine ve hızlarına uyum sağlamak için daha iyi araçlar sunabilir. Ancak, bu modelin etkili bir şekilde uygulanması için öğretmenlerin özel eğitim ve farklılaştırılmış öğretim konusunda iyi eğitilmiş olmaları gerekmektedir.” dedi.

Projenin yürütücülüğünü yapan Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Acar ise, “Günümüz şartlarında birleştirilmiş sınıflı okulları tamamen sistemden kaldırmak mümkün değildir ve bu okullar varlığını sürdürmeye devam edecektir. Taşımalı eğitimde yaşanan sorunlar da birleştirilmiş sınıflarda eğitim verilmesinin önemini tekrar ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının bu konuda bilgi ve deneyim sahibi olmaları, bu sınıflarda nasıl eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirecekleri ile ilgili donanımlı olarak yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu çalıştayda tüm bu konuları tartışıp yeni fikirler ve sorun olarak görülen durumlara da çözümler üretmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Birleştirilmiş sınıflarla ilgili sorunların ve uygulamaların birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenler ve diğer paydaşların bir araya gelmesi yoluyla tartışılması ve akademik bilgi paylaşımları ile öğretmenlerin desteklenmesinin amaçlandığı çalıştayda, Üniversitemiz Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Ersen Yazıcı, Doç. Dr. Eyüp Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Arzu Tanış Özçelik, Dr. Öğr. Üyesi Berker Bulut ve Arş. Gör. Özde Nur Kulakçı yer alırken; Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Strateji Geliştirme Şubesi Müdürü Bahayettin Tör, AR-GE Ekibinden Dr. Tufan Bitir, Dr. Sinem Kalender, Uzm. Bilge Kağan Bulur, Uzm. Nazan Harman, Uz. Cansu Akalp Gültekinli, Uzm. Serhat Elmaskaya, Uzm. Münevver Cesur ve İbrahim Hüdai Yücel yer alıyor.

Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi’nde iki gün süre ile gerçekleştirilecek olan çalıştayda, söyleşi ve panellerin yanı sıra konu alanlarına göre oluşturulacak olan çalıştay masalarında yer alan gruplarla odak grup görüşmeleri aracılığı ile konu ve sorunlara yönelik uygulamalar tartışılacak ve öneriler sunulacak. Çalışmaların sonunda her bir çalıştay masasında oluşturulan çalışma raporları, çalıştay masası liderleri tarafından grupla birlikte özetlenerek son halini alacak olup oluşturulan bu raporlar Bakanlığa sunulacak ve küçük bir kitapçık haline getirilerek ilçe milli eğitim müdürlükleri vasıtasıyla Aydın il genelindeki tüm birleştirilmiş sınıf öğretmenlerine ulaştırılması hedefleniyor.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN