Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 85 Yaşındaki Hasta Sağlığına Kavuştu

07.10.2016
Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda 22 Eylül 2016 tarihinde 85 yaşındaki hasta, yaşının ileri olması sebebiyle kasıktan yerleştirilen stent ile tedavi edildi.

Prof. Dr. Erdem Ali Özkısacık, hastanemiz Acil Servisine, diz altında soğukluk ve ayakta ağrı-uyuşukluk şikayetleriyle başvuran hastada yapılan değerlendirmede, popliteal arter anevrizması (balonlaşma) zemininde gelişen damar tıkanıklığı saptandığını, müdahale edilmediği takdirde hastanın ayağının kesilme riskinin çok fazla olduğunu belirtti ve “Bu tip hastalığın ameliyat veya anjiyografi yardımıyla olmak üzere iki türlü tedavisi mevcuttur. Yaşının da ileri olması nedeniyle öncelikli olarak ameliyatsız yöntem ile tedavi yöntemini tercih ettik. Hastamızın genişlemiş ve tıkalı olan bacak damarına, bunun için özel olarak geliştirilmiş olan kaplı stentler yerleştirildi. Yaklaşık 1 saat süren işlem sonucunda hastanın hem genişlemiş olan damarı tedavi edildi hem de tıkalı damarı açıldı. Hasta işlem sonrasında sağlıklı olarak taburcu edildi.” diyerek yapılan işlemi anlattı.

Prof. Dr. Erdem Ali Özkısacık, arter anevrizmasını (balonlaşma), atar damarların balonlaşarak çapının normalin iki katına çıkması olarak tanımladı. Nedeninin sıklıkla damar sertliği (ateroskleroz) olduğunu ifade etti. Damar sertliğine yol açan en önemli faktörün de, sigara kullanımı olduğunu belirterek sigara kullananları içmemeleri konusunda uyardı

Atardamarlarda ki anevrizmaların damar içinde pıhtı oluşmasına neden olup damarın tıkanmasına yol açabileceğini aktaran Prof. Dr. Erdem Ali Özkısacık, “Eğer anevrizma çok küçükse genellikle şikayete yol açmaz. Daha büyük anevrizmalarda ise belirtiler şu şekildedir; nabız hissi veren, ele gelen kitle, hareketle meydana gelen kol veya bacak ağrısı, ,istirahat halinde kol veya bacak ağrısı, kol veya bacağa yayılan ağrı ve uyuşukluk, Kolda veya bacakta gangren” sözleriyle anevrizma belirtilerini paylaştı.

Bölgemizde her hastanede yapılmayan bu yöntem sayesinde bu tip hastalıklar ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir.

 

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN