Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi İlk Organ Naklini Gerçekleştirdi

18.12.2017
Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi ilk organ naklini, Türkiye’de ilk organ naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın da katılımıyla 16 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirdi.

7 Ekim 2017 tarihinde doku ve organ nakli ruhsatını alan Üniversitemiz,  Organ nakli çalışmalarını hızlandırarak nakil için başvuruda bulunan 29 yaşındaki Murat Mutun’a annesi Fadime Mutun’dan alınan böbrek ile ilk organ naklini gerçekleştirdi.

Ameliyat öncesinde Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibiyle bir araya gelen Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recai Tunca, Genel Sekreter V. Mustafa Aslan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Demirağ, Başhekim V. Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Erdoğdu, Tıp Fakültemiz ve Hastanemiz hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Prof. Dr. Haberal ve ekibinin, Hastanemize gelmesinin ardından ilk olarak Genel Cerrahi Servisinde yatmakta olan hasta ziyaret edilerek ameliyat öncesi hastanın son kontrolü yapıldı.

Ameliyat Haberal’ın Nezaretinde Gerçekleşti

Organ nakli, 1975 yılında Türkiye’de ilk organ naklini gerçekleştiren Başkent Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın nezaretinde gerçekleşti. Ameliyat ekibi Başkent Üniversitesi Öğretim Üyeleri Başkent Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adnan Torgay,  Prof. Dr. Gökhan Moray, Yrd. Doç. Dr. Mahir Kırnap, Yrd. Doç. Dr. Aydıncan Akdur,  Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri, Prof. Dr. Ahmet Ender Demirkıran, Prof. Dr. Feray Gürsoy, Yrd. Doç. Dr. Kamil Varlık Erel, Yrd. Doç. Dr. Sinan Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. E. Murat Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Erdem Barış Cartı, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gökhan Ünsal’dan oluştu. Organ nakli ameliyatı yaklaşık 5 saat sürdü.

“Annem Bana ikinci Kez Can Veriyor”

6 ay önce kronik böbrek yetmezliği tanısı konulan ve Hastanemizde haftanın 3 günü diyalize bağlanan böbrek hastası Murat Mutun, ameliyat öncesi yapılan ziyarette, “Annem bana ikinci kez can veriyor. Bugün benim hayatımın dönüm noktası. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” diye konuştu. Anne Fadime Mutun, oğlunun bu nakille tekrar hayata bağlanacağını dile getirerek duyduğu mutluluğu ifade etti. Üniversitemize teşekkür eden Fadime Mutun, Oğlu Murat Mutun’a sarılarak gözyaşlarını tutamadı.

Organ nakli konusunda yaptığı açıklamada Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, “Üniversite olarak 2003’ten beri organ nakli hayalimizdi. Organ naklini gerçekleştirecek gerekli alt yapımız var. Bu anlamda gerek öğretim üyesi anlamında gerek donanım anlamında gerek de bilgi ve beceri anlamında tüm imkanlara sahibiz. Üniversitemiz Hastanesinde bugün ilk olarak Fadime Mutun’dan 29 yaşındaki oğlu Murat Mutun’a böbrek naklini gerçekleştiriyoruz. Böbrek naklini, Üniversitemiz öğretim üyelerinin belgelerini aldığı Başkent Üniversitesi Hastanesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi nezaretinde Üniversitemiz öğretim üyeleri gerçekleştirecek. Bu nakil, Aydınımız için önemli bir hamledir. Hemen hemen tüm branşlarımızda Üniversitemiz öne çıkmaya başladı ve Bölge Hastanesi konumuna geldi. Nasip olursa bundan sonra karaciğer naklini gerçekleştirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Aydın’ın Üniversitemiz Hastanesi öncülüğünde sağlık kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, “Önceden başka illere hastalarımız sevk edilirken, şimdi başka illerden Hastanemize hastalar geliyor.” dedi.

Oldukça başarılı geçen ameliyatın ardından açıklamalar yapan Prof. Dr. Mehmet Haberal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Haberal, Ülkemizde nakil bekleyen hasta sayısının çok fazla olduğunu dile getirerek birçok vatandaşımızın sağlam organlarıyla hayata veda ettiğini söyleyip bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Mehmet Haberal, böyle bir Merkezi ülkemize kazandırdığı için Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’a teşekkür etti.

Basın açıklamasından sonra Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyeleri Bloğunda akşam yemeğine geçildi. Daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan katkılarından dolayı Prof. Dr. Mehmet Haberal’a teşekkür plaketi ve Üniversitemiz hediye paketlerini verdi.  Yola çıkmadan önce nakil gerçekleştirilen anne ve oğlunu ziyaret eden Haberal, anne ve oğula sağlıklı ömürler diledi.

Haberin Videosu İçin Tıklayınız
+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN