Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemiz Sağlık Teknikerleri Günü Etkinliği Çevrimiçi Olarak Gerçekleştirildi

03.05.2023
Üniversitemiz Söke Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun (MYO) düzenlemiş olduğu "Sağlık Teknikerleri Günü" kapsamında dört bölüme yönelik alanında uzman konuşmacıların davetli olduğu sempozyum programı, 26 Nisan 2023 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlendi.

Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nazan Öztürk yaptığı açılış konuşmasında; Sağlık Teknikerleri Günü'nü kutlarken, birey, aile ve toplumun sağlık, bakım ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen sağlık profesyonelinin öneminin yadsınamaz bir gerçek olduğunu ve iyi eğitim almış, nitelikli sağlık çalışanlarına duyulan gereksinimin pandeminin ardından yaşanan deprem ile daha da arttığını vurguladı. 

Program; Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi'nin "Afet Triyajında Etik İlke ve İkilemler" sunumu ile başladı. Konuşmasında; ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler, sel felaketleri, çığ, radyasyon kazaları, patlamalar ve kitlesel kazalar gibi afetlerle karşı karşıya kalındığını ve gelecekte de bu durumla karşılaşabileceğini belirtti. Doç. Dr. Ali Ekşi, afetlerde afetzedelere acil sağlık hizmeti sunmak, yaralıların zamanında tespit edilmesi, kıt kaynakların hayati risk taşıyan ve yaşama şansı olan yaralılara aktarılması amacıyla yapılan triyaj (ayırma) uygulamalarının önemine vurgu yaptı. Paramedik öğrencilerine meslek hayatlarında birçok afetle karşılaşabileceklerini ve afetlerde triyaj uygularken uyulması gereken etik ilkeleri hatırlatarak bilgilerini aktaran Doç. Dr. Ekşi, ardından sözü Üniversitemiz Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD Dr. Öğr. Üyesi Nural Öztürk'e devretti. Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, Türkiye'de ve Dünyadaki radyasyon kazalarına ilişkin çarpıcı örnekleri ve korunma yollarına ilişkin önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı. Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Öğr. Gör. Mesut Yılmaz, “Ameliyathane Teknikerliği Eğitiminde Güncel Yaklaşımlar” isimli sunumuyla alanındaki güncel yaklaşımları katılımcılar ile paylaşarak, ameliyathanede kullanılan son teknolojik görüntüleme sistemleri, 3D gözlük simülasyon uygulamaları ile gerçekliğe yakın ameliyat deneyimiyle eğitimin desteklenebileceğine vurgu yaptı. Öğr. Gör. Yılmaz, halihazırda var olan, öğrencilerin uygulama eğitiminde kullanılan ameliyathane laboratuvarı ile ilgili görüntüleri sunumunda paylaştı. Öğr. Gör. Yılmaz; ameliyathanede çalışan her bir sağlık profesyonelinin değerli olduğunu ve bunu  öğrencilere hissettirmeye çalıştığını belirterek sunumunu sonlandırdı. 

Salihli Devlet Hastanesinde Hemşire Selma Akgül, "Vaka Örnekleriyle Yara Bakımı" konulu sunumunda yara bakımının bir ekip işi olduğuna, yara bakımında doğru ürün, doğru endikasyon ve doğru zamanda iyi yapılmış pansumanın işin temelini oluşturduğuna vurgu yaparak, yara bakımı ile ilgili güncel uygulama yöntemlerini katılımcılar ile paylaştı.

Öğrenciler tarafından yoğun katılım ile gerçekleşen sempozyum, Dr. Öğr. Üyesi Nazan Öztürk'ün konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür etmesinin ardından sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN