Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yakın Dönem Aydın Tarihine Bir Araştırma Eser Daha Kazandırdı

07.01.2022
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Günver Güneş’in 15. kitabı, Efeler kültür yayını olarak Aralık 2021’de yayımlandı

Araştırmanın Cumhuriyetin ilk yıllarına dair Aydın’ın kültürel hafızasını bir araya getirdiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Günver Güneş, “Halkevleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında gerçekleştirilen büyük bir modernleşme hareketidir. Halkevleri bir Cumhuriyet ve Mustafa Kemal projesidir. Cumhuriyet ve modernleşme projesini toplumla buluşturmayı hedefleyen sosyo-kültürel kurumlardır.   19 Şubat 1932’de açılan Halkevleri Cumhuriyet’in getirdiği yeni değerler sistemi ve yaşam tarzının oluşmasında önemli görevler üstlenmiştir. Aydın Halkevi de ilk açılan Halkevleri arasındadır. Araştırmada Aydın Halkevinin Cumhuriyetin özümsemesine katkıda bulunuşu, toplumsal ilişkilerdeki rolü, kültürde, sanatta, bilimde ve eğitimde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmanın gereklerini halk ile birlikte hayata geçirmesi aktarılmıştır.” dedi.

 1932’den 1951 yılına kadar olan 19 yıllık süreçte Aydın Halkevinin sosyal ve kültürel kalkınmada, Cumhuriyetin getirdiği değerlerin geniş halk kitleleriyle bulaşmasında son derece önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Günver Güneş, “ Kitap bu dönemle birlikte, Halkevinin 1933 yılında yayınladığı ve faaliyetlerini aktardığı broşürden oluşmaktadır.   İki bölüm ve eklerden oluşan kitabın İlk bölümünde Onuncu yıl kutlamaları, Halkevlerinin Onuncu yıl kutlamalarındaki rolü, Halkevleri yayınları ve Aydın Halkevi yayınları ile birlikte Aydın Halkevi Broşürünün özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde de 1932-1951 yılları arasında kuruluşundan kapanışına kadar Aydın Halkevi arşiv belgeleri ve yeni kaynaklarla bilimsel perspektiften değerlendirilmiştir. Ekler kısmında da 1933’te Cumhuriyetin 10. Yıl anısına Aydın Halkevi tarafından hazırlanmış broşürün tıpkıbasımı paylaşılmıştır.” sözleriyle kitap içeriği hakkında bilgi verdi.

II. Meşrutiyet, Milli Mücadele, Cumhuriyet Dönemi Aydın’ına dair araştırmalarını bildiri, makale, kitap bölümü ve kitaplarında konu edinerek bu dönemleri siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarıyla ele alan Dr. Öğr. Üyesi Günver Güneş, “Atatürk ve Aydın”, Tek Parti Döneminde Aydın’da Cumhuriyet Kutlamaları”, “Tarihsel Süreçte Aydın”, “Çanakkale- Aydın” araştırmalarının yanında yeni çalışmasının yakın dönem Aydın tarihine yeni bakış açıları kazandırması dileğinde bulundu.  

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN