Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemiz Hemşirelik Haftası Etkinliklerine Ev Sahipliği Yaptı

18.05.2017
Hemşirelik Haftası, 12-18 Mayıs tarihleri arasında Üniversitemiz Hemşirelik Fakültesi tarafından düzenlenen ve iki bölümden oluşan etkinliklerle kutlandı.

Valilik tören alanı önüne 12 Mayıs tarihinde çelenk koyulmasıyla başlayan Hemşirelik Haftası Etkinlikleri, 15 Mayıs tarihinde Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen, Hemşirelik Haftası’nın ilk bölümünün açılış töreniyle devam etti. Açılış törenine Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Törün Özer, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, Aydın Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hilmiye Aksu, Söke Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Rahşan Çevik Akyıl, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmalarının ilkini gerçekleştiren Söke Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Rahşan Çevik Akyıl, “Bakım vereceği insanların bir gün kendi yakınları olacağı anlayışıyla yaklaşan öğrencilerimizin, yaşam ile ölüm arasındaki ince çizginin sorumluluğunda fedakârca çalışan meslektaşlarımızın Hemşirelik Haftasını kutluyorum.” dedi.

Aydın Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hilmiye Aksu ise bu tür etkinliklerin hemşireler arasındaki kenetlenmeyi, birlik ve beraberliği artırdığını, öğrencilerde ve mesleğe yeni başlayan hemşireler arasında aidiyeti ve meslek bilincini geliştirdiğini belirtti.

2008 yılında başladıkları Fakülte olma sürecinin, Nisan 2016’da mutlu sona ulaştığını belirten Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz ise bu hummalı süreçte bir aile gibi olduklarını ifade etti. Prof. Dr. Kiraz, bu sene hemşirelik haftasını, fakülte olarak ilk defa kutlamalarında büyük desteği bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’a teşekkür etti.

Yapılan araştırmalarda insanları en fazla mutlu eden şeyin başka birisine yaptığı iyilik olduğuna dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, hemşireliğin de bu bağlamda düşünüldüğünde kutsal bir meslek olduğunu; hastanın iyileşmesinde, mutlu olmasında hemşirenin ufacık yardımının büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Güçlü bir akademik kadro ve çalışkan öğrencilere sahip olan Hemşirelik Fakültesine yeni projelerinde destek vermeye hazır olduklarını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, en son teknolojiyle donatılan hizmet alanlarını oluşturacaklarını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Eğitim Fakültesi öğrencilerinin sahne aldığı müzik dinletisiyle devam eden programda, dinletinin ardından,  Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Yanıkkerem, “Hemşirelik Eğitiminde İnovatif Yaklaşımlar: Kuşaklar Arası Farklar’’ başlıklı,  konferansıyla bir sunum gerçekleştirdi. 1925’ten günümüze kadar devam eden süreçte Dünya’nın sürekli değiştiğini,  her dönemin farklı nesilleri, farklı kuşakları ortaya çıkardığını, bu kuşakların farklı yetişme tarzı ve değişen Dünya’ya göre farklı, davranış kalıplarıyla hareket ettiğini belirten Doç. Dr. Yanıkkerem, nesiller arasında oluşan bu davranış ve anlayış farklılıklarının, hemşirelik mesleğinde de fark edildiğini söyledi. Kuşaklar arasındaki farkın, karşılıklı iletişim ve anlayışla minimuma indirileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Yanıkkerem, teknolojide görülen baş döndürücü gelişmelerin sağlık alanında da hemşirelerin meslek hayatını kolaylaştırıcı birçok ürünü beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi. 

Konferans Doç. Dr. Emre Yanıkkerem’e teşekkür belgesinin takdim edilmesiyle son bulurken, Üniversitemiz ve Aydın Devlet Hastanesi Kreşi öğrencilerinin yaptıkları resimlerin sergilendiği ‘Çocuk Gözüyle Hemşirelik Sergisi’ gezilerek Hemşirelik Haftası etkinliklerinin ilk bölümü tamamlanmış oldu.

Hemşirelik Haftası Etkinlikleri’nin ikinci bölümünün gerçekleştiği 17 Mayıs tarihinde ise ‘Hemşirelikte Fakülteleşme Süreci’  başlıklı sunumuyla Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Nezihe Kızılkaya Beji bir konuşma yaptı.         

Öncesinde, Hemşirelik Fakültesi logo tanıtımı, zeybek oyunu gösterisi, 22. Spor Şenliğinde dereceye girenlere teşekkür belgelerinin takdiminin yapıldığı konferansta konuşan Prof. Dr. Beji, Florance Nightangel’in yaşamından kesitler sundu. Florance Nightangel’in Türkiye’de hemşireliğin gelişiminde büyük önem arz ettiğini belirten Prof. Dr. Beji, gönüllü hastabakıcı kurslarıyla hemşirelik eğitiminin atıldığını, 1943’te Trük Hemşireler Birliği’nin kurulduğunu belirtti. Hemşireliğin  Fakülte olma Süreci’nde Fahri Nisa Seden’in büyük rolü olduğuna  dikkat çeken Prof. Dr. Beji, Seden’in çabalarıyla Florance Nigtingale Hemşirelik Yüksekokulu’nun kurulduğunu,  55 yıl sonra bugün akademik kadrosu, bilimsel yayınları, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, proje ve bilimsel atıf sayılarıyla hemşirelik eğitiminde zirveye yerleştiğini ifade etti. Fakülte oluşum sürecini anlatan bir videoyla devam eden konferansın ardından, Prof. Dr. Beji’ye, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz tarafından teşekkür belgesi verildi. 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN