Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemiz Fen Fakültesi Kimya Bölümünde Masaüstü NMR ve Sıvı Azot Üretim Sistemi Hizmet Vermeye Başladı

13.02.2024
Üniversitemiz Fen Fakültesi Kimya Bölümünde "Masaüstü Nükleer Manyetik Rezonans (NMR)" ve "Sıvı Azot Üretim Sistemi" faaliyete geçti.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem'e, Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yüksel Şahin ve Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkan Fırıncı tarafından Masaüstü NMR ve Sıvı Azot Üretim Sistemi'nin özellikleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

Prof. Dr. Yüksel Şahin, Masaüstü NMR hakkında şunları söyledi: "Nükleer Manyetik Rezonans (NMR), organik moleküllerin yapıları ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi veren bir spektroskopik tekniktir. NMR kullanılarak katı veya sıvı örneklerin yapısı, bağlanma özellikleri ve molekül formülü hakkında bilgi edinilebilir. Spektrometre, 1H, 19F, 13C ve 11B olmak üzere 4 farklı çekirdekte analizi yapabilecek kapasitede Magritek Spinsolve 90MHz'dir."

Sıvı Azot Üretim Sistemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yüksel Şahin ise şunları belirtti: "Kimya Bölümünde kullanılmak üzere temin edilen Sıvı Azot Üretim Sistemi, yerli malı (CNP60) CNP Cryogenics markasına aittir. %90-95 saflıkta olan bu sistem, günlük 50-60 litre sıvı azot üretim kapasitesine sahiptir."

Bu cihazlar kısa bir süre içerisinde Üniversitemiz Fen Fakültesinin döner sermayesine bağlanarak hem üniversite içi hem de dışındaki kullanıcıların hizmetine sunulacak.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN