Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Üniversitemiz, ‘’Enerji Verimliliği’’ Konulu Panele Ev Sahipliği Yaptı

05.04.2017
Üniversitemiz Enerji Topluluğu tarafından düzenlenen, moderatörlüğünü Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Ali Çengel ’in yaptığı, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı ve İzmir Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Verimliliği Komisyonu Başkanı Bülent Çarşıbaşı’nın konuşmacı olarak katıldığı ‘’Enerji Verimliliği’’ konulu panel, 3 Nisan 2017 tarihinde Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu’nda gerçekleştirildi.

Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay’ın açılış konuşmasıyla başlayan panele, kamu kurumu temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Vali Yardımcısı Günay, Aydın’da enerji verimliliği projelerinin Adnan Menderes Üniversitesinin koordinatörlüğünde yapılacağını belirterek, Üniversitenin enerji verimliliği konusunda bu paneli düzenleyerek ilk adımı attığını, burada anlatılanların, çocuklara, gençlere ve yetişkinlere aktarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Paneli düzenlemelerindeki amacın, enerji verimliliği konusunda farkındalık oluşturarak, bu konuda Dünya’da bizi neler bekliyor sorusuna cevap bulabilmek olduğunu söyleyen panelin ilk konuşmacısı ve aynı zamanda moderatörü Prof. Dr. Yunus Çengel, Üniversitemiz Hastanesinin enerji ihtiyacının karşılanmasında, enerji maliyetini düşüren doğal gaz sistemini kurarak, enerji verimliliği alanında Üniversite olarak bir örnek oluşturduklarını belirtti.

Enerji verimliliğini, en büyük, en temiz, en yerli, en uzun enerji kaynağı olarak niteleyen Prof. Dr. Çengel, işin israf tarafını kaldırarak, hayat standardından taviz vermeden, üretim kalitesini düşürmeden daha az kaynak ve enerji kullanarak enerji verimliliğinin sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

1973 yılında başlayan petrol ambargosunun Dünya’da enerjiyi pahalı bir hale getirmesinin,  devletleri ve firmaları  yeni arayışlara iterek, enerji verimliliği için yeni sistemler geliştirmek zorunda bıraktığını ifade eden Prof.Dr. Çengel, 1970’lerden 2000’lere kadar 700 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanan   Amerika’da, ekonomin büyümesine karşın enerji ihtiyacının aynı kaldığına, dikkat çekti.

Evlerde, enerji verimliliği yüksek ürünlerin kullanılmasının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Çengel, “Isı yalıtımlı camlar, kompakt floresan,  led lambalar, lambalara reflektör takılması, radyatörlerin arkasına yansıtıcı izolasyon levhaları konulması, kapı ve pencerelerde hava sızdırmazlığı vs. gibi örnekleri arttırabiliriz. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği, sürdürülebilir bir dünya için en önemli etkenlerden biridir.” dedi.

“Enerji Yönetim Sistemi Standardı Belgesi, Yaşar Üniversitesi Deneyimi” başlıklı sunumuyla dinleyicileri bilgilendiren Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Yaşar Üniversitesi Kampüsü ve Yurdunu proje alanı olarak kullandıkları çalışmada, sürdürülebilirlikte liderliği göstermeyi, kurumsal sosyal sorumluluklarını yerine getirmeyi amaçladıklarını belirtti.  Kaynak yönetimi ihmal edilen Üniversitelere karşı rekabet yararları sağlamak, enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak ve enerji giderlerini azaltmayı hedefleyen Enerji Yönetim Sisteminde, enerji yönetiminin, üst yöneticinin taahhüdü, sistemin teknik yönleri ve bunların bir arada denge içinde uygulanması olarak ele alınabileceğini söyledi.

Küresel ısınmanın başlamasıyla, enerji verimliliğine olan ihtiyacın zorunlu hale geldiğini, Kyoto Protokolü’nün Enerji Verimliliğinde yasal bir düzenlemeyi beraberinde getirdiğini belirten İzmir Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Verimliliği Komisyonu Başkanı Bülent Çarşıbaşı “2 Mayıs 2007’de Enerji Verimliliği Kanunu yürürlüğe girdi; mevzuatta, enerji verimliliği koordinasyon kurulları, meslek odaları, danışmanlık şirketleri ve yetkilendirilmiş kurullar yer alıyordu. Belli değeri aşan işletme ve kamu kurumlarında enerji etütleri yapılması ve bu etütlerin sertifikalı enerji yöneticileri eliyle gerçekleştirilmesi kanunla belirleniyor.” dedi.

Sunumların ardından, soru-cevap bölümüne geçilen panelin sonunda Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi verildi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN