Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Uluslararası Darbe Sempozyumu’nun Kapanış Panelinde Türk Tarih Kurumu Başkanı’nı Konuk Ettik

28.05.2017
Üniversitemiz tarafından düzenlenen Uluslararası Darbe Sempozyumunun kapanış paneli, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan’ın katılımıyla 28 Mayıs 2017 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Recai Tunca, Prof. Dr. Törün Özer, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun genel değerlendirmesini yaparak konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, “Darbeyle ilgili bir söz söylenecekse, Adnan Menderes Üniversitesi olarak biz söylemeliyiz, düşüncesinden yola çıktık ve bu sempozyumu düzenledik. Görüyorum ki çok doğru bir iş yapmışız.” dedi.

Türk Tarih Kurumu ve işlevi hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin 57. Yıldönümünde Adnan Menderes’in memleketinde ve Adnan Menderes’in adını taşıyan Üniversitede, böylesine anlamlı bir sempozyumu düzenleyenlere teşekkür etti. Türk siyasi tarihinde Adnan Menderes’in önemine değinen Prof. Dr. Turan, Aydın ilinin de bu yüzden darbeler tarihinde önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi.

“Darbeciler hep illegal insanlardı”

Prof. Dr. Refik Turan, tarih içerisinde darbelerin hep var olduğunu ancak darbecilerin hep illegal insanlar olduğunu vurgulayarak “Çok eski yıllardan beri yönetimde bulunan ve yönetim hakkına sahip olan kişilerin durumu tartışılmıştır. Yönetim ve yönetme hakkı en öncü haklardan biridir. Darbe de, yönetimi emanet alan kişilere karşı tecavüz mahiyetinde illegal hareketlerdir. Bu çerçevede konunun Aydın’da ele alınması ayrı bir önem taşıyor. 27 Mayıs darbesi denilince akla gelen ilk yer ve isimlerden birisi Aydın. Rahmetli Adnan Menderes Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yer edinmiş bir başbakan idi. Memleket için çok değerli hizmeteler vermiş, halen daha ismi efsane olan bir şahsiyet.” dedi.

Prof. Dr. Turan, “Cumhuriyet tarihi içerisinde en elim darbelerden birisi 27 Mayıs darbesidir. Darbeler içinde bir dönemeçtir. İçimizdeki İttihat ve Terakki felsefesi ve Avrupa’dan beslenen tarihimize aykırı fikir akımları darbelerin çıkış kaynağıdır. Pek çok darbede maalesef cinayetler, kumpaslar, suikastlar vardır.” şeklinde konuştu.

Batı Dünyasının en önemli hedefinin İslam coğrafyası olduğuna işaret eden Turan, Ortadoğu üzerinde oynanan oyunların, Suriye üzerinden Türkiye’ye de sıçratılmak istendiğine dikkat çekti.

 “15 Temmuz darbe girişiminin artçıları devam ediyor”

 27 Mayıs darbesinden sonra yakın bir gelecekte hiç unutulmayacak hafızalara kazınan bir olayın daha yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Turan, “15 Temmuz darbe girişimi tarih boyunca unutulmayacak bir darbe girişimi. Onun da neredeyse yıl dönümüne geliyoruz. Çok şükür ki diğer darbeler gibi olmadı, tarihte başarısız bir darbe girişimi olarak yer alacak. Tabi darbe bir kere suç. Bu suçu darbecilerin önüne koymak lazım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu imkanı yakaladı.” diyerek bu konuda Sempozyumda çok sayıda bildiri verildiğini ve bu bildirilerin önemli bir kaynak niteliğinde olduğunu söyledi.

Panel, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan’a ve atölye çalışmalarına katkı sunanlara teşekkür belgelerini vermesiyle sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN