Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Uluslararası Darbe Sempozyumu Başladı

26.05.2017
Üniversitemizce düzenlenen “27 Mayıs 1960’tan 15 Temmuz 2016’ya Darbe Olgusu ve Millet Egemenliği Kültürü” adlı Uluslararası Darbe Sempozyumu, görkemli bir açılış töreniyle 26 Mayıs 2017 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde başladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Sempozyum öncesi panelistleri ve ziyaretçileri makamında ağırlayarak bir süre sohbet etti.

Sempozyum Onursal Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın himayelerinde gerçekleşen Sempozyuma İlimiz Valisi Ömer Faruk Koçak, Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Mısır Eski Cumhurbaşkanı Adayı Ayman Nour,  Mursi Dönemi Mısır Milletvekili Muhammed Elfeky, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Arslan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Recai Tunca ve Prof. Dr. Törün Özer’in yanı sıra, Merhum Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes, il protokolü, darbe mağdurları, gaziler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan etkinlikte Sempozyum hakkında bilgiler verilerek Sempozyum tanıtım filmi izlendi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan,  gayrı meşru bir yöntemle indirilmiş bir Başbakanın ismini taşıyan bir Üniversiteye Rektör olmanın ayrı bir anlam ve yük getirdiğini ifade ederek, 15 Temmuz süresinde de bu bilinç ve sorumlulukla hareket ettiklerini söyledi. Darbeyle ilgili bir şey söylenecek ve bir sempozyum düzenlenecekse, bunu Adnan Menderes Üniversitesinin yapması gerektiğini düşünerek bu programı hazırladıklarını belirten Bircan, “Merhum Başbakanımız Adnan Menderes'ten bugüne kadar her dönemde darbelerle sınanan bir milletin evlatları olarak 15 Temmuz 2016 gecesi ile artık bu acı tecrübeleri geride bırakıp millet egemenliği yolunda önemli adımlar attık. Cumhuriyetimizin demokrasi uğruna en önemli kayıplarından olan demokrasi şehidimiz Merhum Adnan Menderes’in doğup büyüdüğü topraklarda, O'nun adını taşıyan Üniversitenin mensupları olarak demokratik toplum yapısını ve demokrasi kültürünü her zaman önemsedik. Bu noktada çalışmalarını aylardır titizlikle yürüttüğümüz Uluslararası Darbe Sempozyumuyla önemli bir görevi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Sempozyumda 50 üniversiten 150 ayrı yazılı bildiri yayınlanacak. Sempozyumun sonunda yayınlanacak bildiri kitapçığında tüm detayları görebileceksiniz. 15 Temmuz’un kahramanlarından Allah razı olsun.” diyerek bir daha 15 Temmuzların yaşanmamasını temenni etti.

İlimiz Valisi Ömer Faruk Koçak böyle bir organizasyonun ilimizde yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek Aydın ilinin demokrasiye ilk şehidini verdiğini söyleyip Merhum Başbakan Adnan Menderes’i andı. Halkın kendi iradesine darbe yapanlara her zaman tepkisini gösterdiğini dile getiren Vali Koçak, darbelerin ardından yapılan ilk seçimlerde bunu görebildiğimizi ifade etti. Darbelerin engellenmesi konusunda herkesin üzerine düşen sorumlulukları olduğuna değinen Koçak, 15 Temmuz’un bir darbe girişiminden ziyade bir işgal girişimi, Türkiye’yi teslim alma girişimi olduğunu anlattı.

Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, 27 Mayıs 1960 Darbesinin yıl dönümünde Uluslararası Darbe Sempozyumunu gerçekleştiren Üniversitemize teşekkür ederek böyle bir organizasyonun ilimizde gerçekleştirilmesinden dolayı gurur duyduğunu belirtti. Erdem, darbelerin uluslararası boyutuna dikkat çekerek sadece bizim ülkemizde değil başka ülkelerde de darbeleri destekleyen dış kaynakların olduğunu anlattı. 27 Mayıs Darbesinden sonra kurulan darağaçlarında milletin iradesinin asıldığına dikkat çeken Erdem, bu anın milletin hafızasına kazındığını, 15 Temmuz’da da halkın milli iradeye sahip çıktığını vurguladı.

Milletvekili Mehmet Erdem’in ardından konuşma yapan Mısır Eski Cumhurbaşkanı Adayı Ayman Nour, demokrasinin sembollerinden Adnan Menderes’in adını taşıyan bir Üniversitede olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, darbelerin dünyanın her yerinde yaşandığına dikkat çekti ve gerçekleştiği toplumu felakete sürüklediğine değindi. Mısır’da yaşanan darbeyi de anlatan Nour, Sivil Cumhurbaşkanı Mursi’nin darbe sonucu devrildiğini anlatarak darbelerin insanı hedef aldığını söyledi.

Öte yandan Mursi döneminde milletvekilliği yapan Muhammed Elfeky, Mısır’ı ve Mursi’yi kurtarmak istediklerini ifade ederek Mursi’nin Adnan Menderes’in akıbetini yaşamaması için Türkiye’nin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Mısır halkının darbeye karşı direndiğini ifade eden Elfeky, darbecilerin halkı kanla susturduklarını söyleyerek Mısır için tek çözüm yolunun demokratik hayata geri dönülmesi olduğunu vurguladı.

Muhammed Elfeky’in konuşmasının ardından “Demokrasiye Adanmış Bir Ömür Adnan Menderes Fotoğraf Sergisi” ile açılış töreni sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN