Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Tıp Fakültesinin Projesine TÜBİTAK’tan Destek

21.03.2023
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehtap Kılıç Eren’in yürütücülüğünü yaptığı “Burkitt Lenfoma’da ARID1A’nın Tümör Baskılayıcı Rolünün Araştırılması” başlıklı 1001 projesi, TÜBİTAK KBAG (Kimya Biyoloji Araştırma Destek Grubu) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Üniversitemiz Öğretim Görevlisi Hatice Pilevneli ile Prof. Dr. Firuzan Döger’in de  araştırmacı olarak yer aldığı ve 3 yıl sürecek olan proje, başta Üniversitemiz olmak üzere Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesini kapsayan 4 farklı üniversitenin iş birliği ile gerçekleştirilecek multi-disipliner bir araştırma projesi olacak.

Projede 1 doktora ve 2 yüksek lisans öğrencisine burs desteği de sağlanacak olup proje bütçesi 1.250. 000 TL’dir. (Bir milyon iki yüz elli bin TL, Kurum hissesi ve Proje teşvik ikramiyesi hariç bütçedir).

Projede, hematolojik kanserlerden özellikle de Hodgkin dışı lenfoma (NHL)’ nın nadir ancak agresif türü Burkitt Lenfoma da epigenetik düzenleyici komplekslerin kanser patogenezi ve kanser terapisinde rolü araştırılıyor. Epigenetik, özellikle yaşam sırasında DNA dizisinde değişikliğe neden olmadan genlerde meydana gelen ve gen ifadesini etkileyen kimyasal değişikliklerle ilgilenen bilim dalı olarak son yıllarda dikkat çekiyor. Sigara içmek, yüksek radyasyona ya da zehirli maddelere maruz kalmak gibi etkenler, genlerde kimyasal değişikliklere yol açabildiği gibi bu kimyasal değişiklikler geçici ya da kalıcı olabiliyor. 

Proje, nadir bir kanser türü olan Burkitt Lenfoma’da  epigenetik regülatörlerin aydınlatılmasında ve aynı zamanda etkili ve ileri düzey kanser tedavisi stratejilerinin geliştirilmesinde farmakolojik ve terapötik hedeflerin belirlenmesini sağlayacak değerli bilgilerin üretilmesi açısından önem taşıyor.

Akademisyenlerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN