Tıp Fakültesi Öğretim Elemanları ve Mezun Öğrencilerimizin Kitabı Yayımlandı

14.11.2023
Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim elemanları ve mezunlarının editörlüğünü ve yazarlığını üstlendiği kitap yayımlandı.

Editörlüğünü Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hatice Aksu ve Doç. Dr. Börte Gürbüz Özgür'ün yaptığı, yazarlığını ise Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Levent Sevinçok, Prof. Dr. Ayşe Fahriye Tosun, Prof. Dr. Tolga Ünüvar, Doç. Dr. Müge Ayanoğlu, Uzm. Dr. Reyhan Deveci Sevim, Arş. Gör. Dr. Müge Karagöz Çetiner,  Arş. Gör. Dr. Buket Canlan Özaydın, Arş. Gör. Dr. Sezayi Atabey, Arş. Gör. Dr. Yiğit Özaydın ve mezun öğrencilerimizin yaptığı "Climate Change: Child and Adolescent Health and Mental Health (İklim Değişikliği: Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Ruh Sağlığı)" adlı kitap, İngilizce olarak Uluslararası Yayınevi tarafından yayımlandı.

İklim değişikliğinin çocuk ve ergen sağlığı ve ruh sağlığına olan etkilerini çok boyutlu ele alan kitapta, iklim değişikliğinin henüz anne karnındaki fetüse olan etkilerinden başlayarak epigenetik olarak etkilerinin yanı sıra insan yavrusunun doğumundan ilk yıllarına kadar olan gelişim döneminde büyümesine etkisinden söz ediliyor. Çocuk yaş döneminde otizm spektrum bozukluğu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi nörogelişimsel bozuklukların etiyolojisindeki yeri ele alınıyor. Bunun yanı sıra iklim değişikliğinin gençlik dönemindeki agresyon, kendine zarar verme, intihar davranışı, majör depresif bozukluk ve duygudurum bozukluklarında sıcaklık artışının yanı sıra semptom şiddetleriyle ilişkili faktörlerden bahsediliyor.

Öğretim elemanlarımızı ve mezun öğrencilerimizi tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.