Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Tarımsal Öğretimin 170. Yıldönümünde Üniversitemizde Jeotermal Enerji Konuşuldu

11.01.2016
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şubesinin düzenlediği “Tarımsal Öğretimin 170. Yıldönümü” etkinliği çerçevesinde düzenlenen “Jeotermal Enerjiyle Yaşamak” konulu panel, 10 Ocak 2016 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu’nda gerçekleşti.

Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Cavit BİRCAN, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recai TUNCA, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir KIZILKAYA, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Üniversitemiz Tralleis Meydanı’nda bulunan Atatürk büstüne çelenk konulmasıyla başlayan etkinlik, Maiandros Salonu’nda devam etti. Rektörümüz Prof. Dr. Cavit BİRCAN yaptığı açılış konuşmasında katılımcılara Üniversitemiz hakkında bilgiler vererek Üniversitemizin Aydın’a hizmet veren en büyük kamu kurumu olduğunu ifade etti. Aydın’ın bereketli topraklar üzerine kurulduğunu ve büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. BİRCAN, “Bu topraklarda 20’ye yakın antik kentin kurulmasının bir sebebi olması gerekir.” dedi.  Rektörümüz, jeotermal enerji konusunda da yerin altında bulunan muazzam enerji kaynağının kullanımıyla ilgili gerekli araştırma ekiplerinin kurulduğunu ve altyapı çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.

Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim BARIŞ ise, iklim değişikliklerinin arazinin kullanımından kaynaklandığını dile getirerek buna bağlı olarak şiddetli kuraklıkların ve sel felaketlerinin daha sık yaşandığını vurguladı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir KIZILKAYA, ziraat fakültelerinin Osmanlı’dan günümüze gelişimini anlatarak disiplinler arası çalışmalara fırsat veren bu fakültelerin önemine değindi. Üniversitemiz Ziraat Fakültesinin Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) göre Türkiye’deki ilk beş fakülteden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. KIZILKAYA, Ziraat Fakültemizde jeotermal enerji konusundaki endişeleri gidermek adına önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Müzik Topluluğu’nun sunduğu müzik dinletisi büyük beğeni topladı. 

Dinletinin ardından Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Ali ÇENGEL’in moderatörlüğünü yaptığı panel davetlilerin ilgisini çekti. Dünya’da ve Türkiye’de Jeotermal Uygulamaları, Jeotermalin Çevre ile Olan Etkileşimi, Türkiye’de Jeotermal Elektrik Üreticileri Sektörünün Girişimleri ve Genel Değerlendirme, Jeotermal Enerjiye Bilimsel Yaklaşım gibi konuların tartışıldığı panelde konuşmacı olarak Prof. Dr. Yunus Ali ÇENGEL, Prof. Dr. Yunus ÇERÇİ, Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir ÖNGÜR, Yrd. Doç. Dr. Ersel YILMAZ,  Aydın Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB)  Temsilcisi Levent KARACA, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü Temsilcisi Abidin KEÇECİ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü Temsilcisi Mehmet YALÇIN, MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem BALAT, Maren Enerji Genel Müdürü Mehmet ŞİŞMAN, Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Başkanı Ufuk ŞENTÜRK yer aldı.

Panelde konuşan Prof. Dr. Yunus Ali ÇENGEL, uğruna savaşların verildiği enerjinin çok önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek “ Bizler jeotermal enerjiden nasıl faydalanırız zararlarından da nasıl korunuruz. Bu önemli enerji kaynağını nasıl etkin bir biçimde kullanırız sorusuna yanıt aramalıyız.” dedi.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Jeotermal Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ADÜTEM) Müdürü Prof. Dr. Yunus ÇERÇİ ise jeotermal enerji santrallerinde elektrik üretimi hakkında bilgiler vererek tek kademeli ve çift kademeli buharlı güç çevrimleri arasındaki farkları örneklerle anlattı.

Panelin sonunda izleyicilerin sorularını yanıtlayan panelistlere, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit BİRCAN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir KIZILKAYA, Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim BARIŞ katkılarından dolayı teşekkür ederek çiçek verdi. Etkinlik düzenlenen kokteylle son buldu.

 

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN