Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Sümer Kampüsü’nde 82 Yıllık Tarih Canlandı

10.10.2019
Nazilli Kaymakamlığının himayelerinde, Üniversitemiz ve Nazilli Belediyesinin birlikte hazırladığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazilli’yi ziyaretinin ve Sümerbank Basma Fabrikası’nın açılışının 82. yıl dönümü etkinlikleri, 9 Ekim 2019 tarihinde Üniversitemiz Sümer Kampüsü’nde gerçekleşti.

Sümerbank ruhunu yaşamak ve Atamızın Nazilli’ye geldiği günleri bir nebze olsun hissetmek amacıyla düzenlenen etkinliğin açılışına; Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, Nazilli Jandarma Komutanı Albay Haktan Öztürk, Nazilli Emniyet Müdürü Bünyamin Daşdemir, Üniversitemiz Genel Sekreteri Baki Aslantaş, Rektör Danışmanımız Hüseyin Turgut, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, gaziler ile Sümerbank çalışanları ve yakınları katıldı.

“Sümerbank Sadece Nazilli’ye Değil, Tüm Yurdumuza Değer Katan Bir Okuldu”

Protokol konuşmaları bölümünde konuşmasını yapan Üniversitemiz Sümer Kampüsü Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu, Nazilli Sümerbank Fabrikası’nın sadece tekstil üzerine faaliyet gösteren bir fabrika olmadığını vurgulayarak “Sümerbank Fabrikası; araştırmaların yapıldığı bir laboratuvar, bilim üreten bir merkez, eğitim veren bir kurum, sporcu yetiştiren bir kulüp, şehrin sosyal yaşamını değiştiren kültür ve sanat merkeziydi. Kendi işçisini kendisi eğiten, kendi elektriğini kendisi üreten, sadece Nazilli’ye değil, tüm yurdumuza büyük değer katan bir okuldu. Şimdilerde ise ülkemizin parlak geleceğine yeni nesiller yetiştirmek üzere Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sümer Kampüsü olarak hizmet vermekte.” sözleriyle Sümerbank hakkında bilgiler vererek, 82. yıl dönümü etkinliklerini detaylı bir şekilde aktardı. Doç. Dr. Sepetçioğlu, program kapsamında açılışı gerçekleştirilecek Atatürk portresinin restorasyonuna verdikleri destekten dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir nezdinde Üniversite yönetimine ve programın oluşumuna katkı sunanlara teşekkür etti.

“O Günlerin Heyecanını Yeniden Yaşadım”

82 yıl önce Atatürk’ü karşılayan öğrenciler arasında bulunan Habibe Binnaz Elçin katılımcılara duygu dolu anlar yaşatırken; gençlik yıllarında Sümerbank’ta çalıştığını ifade eden Elçin, o günlerin heyecanını tekrar hissettiren herkese teşekkür etti.

Atatürk’ün Nazilli’ye gelişi sırasında gösteri yapan Tire Bandosu’nun 82 yıl sonra aynı günde ve mekanda gerçekleştirdikleri gösteri beğeni toplarken, etkinlikler kapsamında Nazilli Belediyesi halk oyunları gösterisi, Atatürk portresi açılışı ve fotoğraf sergisi, müze ziyareti, belgesel gösterimleri düzenlendi. Protokol üyelerinin Sümer Kampüsü’nün sembollerinden biri olan Gıdı Gıdı Treni ile gezintilerinin ardından Nazilli’de yaşayan kadınların el emeğiyle ürettiği yöresel ürünlerin sergilendiği kermes alanı ziyaret edildi.

Sümerbank temalı resim sergisinin gezilmesinden sonra Üniversitemiz Sümer Kampüsü Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta, Üniversitemiz Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Günver Güneş, Sanat Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Mükerrem Kürüm ve Ankara Üniversitesi Doktora Öğrencisi Büşra Bigat Akça konuşmacı olarak yer aldılar. Konuşmacılar,  Atatürk’ün Nazilli’ye ve Sümerbank Fabrikası’na verdiği önem, milli mücadelede Nazilli kongrelerinin yeri, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayileşme politikası konuları hakkında sunumlarını gerçekleştirdiler. Konferansta, sosyal yardım politikasının temelllendirdiği felsefe ile kurulan fabrikanın, desen arşivlerinin oluşum süreci de aktarıldı.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN