Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Rektörümüz, Tralleis Antik Kenti Kazı Çalışmaları’nın İlk Resmi Açılışını Aydın Protokolü ile Birlikte Gerçekleştirdi

08.07.2024
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, 8 Temmuz 2024 tarihinde Tralleis Antik Kenti Kazı Çalışmaları’nın açılışını Aydın Protokolü ile birlikte gerçekleştirdi

Törene, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in yanı sıra Aydın Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Seda Sarıbaş, Ömer Özmen, AK Parti MKYK Üyesi Doç. Dr. M.Umut Tuncer, AK Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten, Aydın Baro Başkanı Sezgin Çetin, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Kemal Ramazan Haykıran, İl Müdürleri, İlçe Belediye Başkanları, akademik ve idari personel ile siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.  

Tralleis Antik Kenti kazı çalışmalarının gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez, “Bugünkü kazı çalışmalarımızın hedefi, bölgenin tarihsel ve kültürel zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak, bilim dünyasına ve toplumumuza kazandırmak olacaktır. Bu süreçte elde edeceğimiz bulgular, sadece akademik dünyaya değil, aynı zamanda kültürel mirasımızın korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına da büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Tralleis Antik Kenti kazılarını, ilk kez resmi bir açılış töreniyle başlatmanın gururunu yaşadıklarını belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Bu tarihi an, bizler için sadece bir başlangıç değil, aynı zamanda geleceğe yönelik umutlarımızın ve hedeflerimizin de simgesidir. Tralleis Antik Kenti, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve kültürel zenginlikleriyle günümüze kadar ulaşmıştır. Bu eşsiz mirası gün ışığına çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu önemli çalışmanın hem bilim dünyasına hem de ülkemizin kültürel zenginliğine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”dedi.

Bu yıl 30 öğrenci, 15 arkeolog, 10 teknik uzman ve birçok bilim insanının katılımıyla çalışmaların sürdürüleceğini belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Tralleis, Aydın ili Efeler ilçesi sınırları içinde Topyatağı mevkiinde yer almaktadır. Yaklaşık 150 hektarlık geniş bir alana yayılmış olan bu antik kent, akropolis (yukarı kent), nekropolis (mezarlık), tiyatro, stadyum, tapınak, kilise, Arsenal ve Roma villaları gibi önemli yapıları barındırmaktadır. Kentin en dikkat çekici yapısı, halk arasında "üçgözler" olarak bilinen Hamam-Gymnasium kompleksidir. Tralleis'in gizemli geçmişini aydınlatmak ve bu kadim kentin tarihini ortaya çıkarmak için yola çıktığımız bu süreçte, hepimizin desteği ve katkısı büyük önem taşımaktadır. Bu anlamlı törene katıldığınız için hepinize teşekkür eder, kazı çalışmalarımızın başarılı ve verimli geçmesini temenni ederim.” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in kazı alanında ilk kazıyı başlatmasının ardından davetlilere ikramların sunulması ile açılış töreni sona erdi.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN