Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Rektörümüz 21. Yüzyılda NATO, Sınamalar, Ortaklıklar ve Genişleme Paneline Katıldı

08.06.2022
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, 7 Haziran 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından İletişim Başkanlığı Merkez Teşkilatı Binası Konferans Salonu'nda düzenlenen '21. Yüzyılda NATO, Sınamalar, Ortaklıklar ve Genişleme Paneline' katıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 21. Yüzyılda NATO, Sınamalar, Ortaklıklar ve Genişleme Paneli'nin açılış konuşmasında, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak taşıdığı değerin, ne kadar önemli olduğunun bir kez daha gözler önüne serildiği bir dönemden geçildiğini söyledi.

Pogramın, mevcut küresel tehditler ve yeni sınamalar karşısında NATO'nun gelecek vizyonunun ve genişleme politikasının tartışılması amacıyla gerçekleştirildiğini belirten İletişim Başkanı Altun, panelin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Türkiye'nin, bölgesi açısından olduğu kadar Avrupa ve NATO üyesi ülkeler açısından da oldukça kritik bir dönemden geçtiğine işaret eden İletişim Başkanı Altun, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla başlayan süreç, ittifakın kendisini çok hızlı bir şekilde jeopolitik bir çatışmanın içinde bulabileceğini açıkça gösterdi. Bu durum da Avrupa ülkeleri arasında ciddi bir tartışmayı beraberinde getirdi. Aynı zamanda NATO bünyesinde de yeni güvenlik endişelerini beraberinde getirdi. Günümüz güvenlik endişeleri, elbette ki salt başka devletlerden gelen jeopolitik tehditlerden de ibaret değil, ulusal ve uluslararası terörizm, salgın, düzensiz göç, siber güvenlik, iklim değişikliği, enerji arz güvenliği, devletlerin ekonomik ve siyasi istikrarı gibi bazı küresel sorunlar da bu tehditlere eşlik ediyor. Bu durum, uluslararası güvenlik ortamını da hiç kuşkusuz daha karmaşık bir hale getiriyor. Karşı karşıya kalınan tüm bu tehditler ve riskler, NATO'nun güvenlik parametrelerini de değişime zorluyor. Günümüz küresel tehditleri, geçişkenlik arz eden ve birbirinin etkisini daha da artıran özellikleriyle, ittifakın kurulduğu günlerdeki tehditlerden, sorunlardan çok daha karmaşıktır. Tam da bu nedenle, NATO'nun üye ülkelerin güvenlik endişelerini, müttefikliğe yaraşır bir şekilde dikkate alarak bünyesindeki dayanışma ve uyumu artırabilmesi büyük bir öneme sahiptir." dedi.

Panelde, NATO'nun küresel güvenlikteki rolü ile faaliyetleri hakkında farkındalık oluşturması, Türkiye'nin ittifaka katkılarının değerlendirilmesi, NATO'nun yeni sınamalar karşısında değişen şartlara adapte olarak kendini güncelleyebilmesi ve genişlemeye yönelik politikaları çerçevesinde uygulanacak stratejilerle birlikte atılacak adımlar konuları ele alındı.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN