Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Üniversitemizde Konferans Verdi

16.11.2018
İlimizde faaliyet gösteren Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Memur-Sen Aydın Şubesi ve İlim Yayma Cemiyeti Aydın Şubesinin düzenlediği ve konuşmacı olarak AK Parti Genel Başkan Vekilli Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katıldığı 'Yeni Dünyada Türkiye'nin Gücü' konferansı, 15 Kasım 2018 tarihinde Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu’nda gerçekleşti.

Etkinlik öncesi İlimizde çeşitli ziyaretlerde bulunarak Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya gelen Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, bir dizi temaslarda bulundu. İl merkezindeki temaslarının ardından Üniversitemize gelen Prof. Dr. Kurtulmuş, yakın tarihimizde yaşanmış siyasal olaylardan darbelere, ülkemiz coğrafyasının bizlere yüklediği misyondan İMF reçetelerine, ekonomik savaştan, bilim, sanayii ve teknolojinin önemine kadar geniş bir yelpazede konferans verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa; İlimiz Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın Milletvekilleri Metin Yavuz ve Rıza Posacı,  Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Recai Tunca, Prof. Dr. Törün Özer, Prof. Dr. Halil Kırnak, İl protokolü, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra konuşmasına başlayan AK Parti Genel Başkan Vekilli Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, 'Yeni Dünyada Türkiye'nin Gücü' konferansında ülkemizin dünya konjonktüründeki yerini ve önemini anlattı.

“Demokrasinin Beşiği Olan Aydın’da Sizlerle Beraber Olmaktan Gurur Duyuyorum”

Demokrasinin beşiği ve Ege’nin incisi olarak nitelendirdiği Aydın’da Demokrasi Şehidi Adnan Menderes’in adını taşıyan bir Üniversitede olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Prof. Dr. Kurtulmuş, konuşmasına merhum başbakan Adnan Menderes’i yâd ederek başladı. Menderes’in ezan şehidi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kurtulmuş, “ Adnan Menderes çok farklı siyasal özellikleri olan bir liderdi. Özellikle demokrasinin kökleşmesi için mücadele etti ve bunun bedelini kendi canıyla ödedi. İktidara geldikten sonra ilk iş olarak ezanı aslına çevirdi. Milleti köklerinden koparmak isteyenlerin Adnan Menderes’i idam etmelerinin en büyük sebebi O’nun milleti kökleriyle yeniden buluşturmasıdır.” diye konuşarak ezanın aslına çevrilmesiyle ilgili babasından dinlediği anısını anlattı.

“Türkiye Güçlü Olmak Mecburiyetindedir”

Türkiye’nin Ekonomik, Teknolojik, Bilim- Sanayi ve Toplumsal Birliktelik alanlarında güçlü olması gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, “ Türkiye,  teknolojide, ekonomide, bilimde ve sanayide bir çok atılımlar yapıyor. Dünya ile rekabet edebileceğimiz markalarımız var. Dünyanın 17’nci büyük ekonomisi haline geldik. Ancak bunun yetmediğini daha da ileri gitmek mecburiyetinde olduğumuzu belirtmek isterim. Ekonomide güçlü olmak bizim gibi iddialı ülkeler için elzemdir. Toplumsal birlikteliğimiz her daim parçalanmak istenmektedir. Sağ – sol diye bölündük, alevi sunni diye bölünüyoruz. Türk – Kürt diye bölünüyoruz, bu oyunlara geçit vermemeliyiz. 28 Şubat döneminde teflerle camilere giren Aczimendileri gördük. Atatürk heykeline saldıran çarşaflıyı da gördük. Artık bu oyunlara karnımız tok. Kimse bu memleketin ortak değerleri üzerinden provokasyon yapmasın. Bu millet nasıl manevi değerlerine sahip çıkıyorsa Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nın destansı kahramanları olan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm değerlerine sahip çıkacaktır. Aramıza sokulan nifak tohumlarını kaldırarak güçlü olmak mecburiyetindeyiz. ”

“Türkiye Çivisi Çıkmış Dünyanın Orta Noktasındadır”

Türkiye’nin, Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu gibi dünyanın en hareketli coğrafyasında yer aldığını ifade eden Kurtulmuş, Türkiye’yi bu coğrafyanın kilit taşına benzetti. Kilit taşının yerinden çekilmesiyle yapının komple yıkılacağını anlatan Kurtulmuş, Türkiye’nin sağlam ve güçlü olmasının sadece Anadolu coğrafyası için değil yakın coğrafyamızın da barış ve huzur içinde yaşayabilmesinin teminatı olduğunu vurguladı.

Soğuk Savaş Döneminden Türkiye de Nasibini Aldı

Soğuk Savaş Dönemi’nden en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğine işaret eden Kurtulmuş, “ Bu dönemde Üniversiteler Sağ-Sol çatışmasının merkezi konumuna getirilmiş ve 80 öncesinde yaklaşık 5 bin gencimiz toprağın altına girmiştir. 90’lı yıllarda ise “Yeni Dünya Düzeni” dediler fakat bu düzen geldiğimiz noktada tam bir düzensizliktir. Bu düzensizlik dünyada yeni çatışma bölgeleri çıkarmış, yeni savaş türleriyle dünya karşı karşıya kalmıştır. Vekalet savaşları dediğimiz, terör örgütleri kullanılarak bölgenin bir şekilde yeniden dizayn edildiği bir döneme girdik. Vekalet savaşlarının ardından ticaret savaşları, ekonomik savaşlar yeni savaşlar olarak gelişecektir. Önümüzdeki yıllarda dünyayı meşgul edecek konular bunlardır.” dedi.

“Türkiye’nin Üzerine Büyük Sorumluluklar Düşüyor”

Dünya’nın birçok sorunla boğuştuğunu dile getiren Kurtulmuş,  “ Dünyanın sadece 0,7’si toplam zenginliğin yüzde 45’ine sahip, dünya nüfusunun yüzde 70’i ise zenginliğin sadece yüzde 3’üne sahip. Böylesine adaletsiz bir dünya devam edemez. Dünya sorunlar yumağı olarak, göç olarak, iç savaş olarak karşımıza çıkıyor. İşgaller ve çatışmalar, dünyayı içinde yaşanılamaz duruma getiriyor. Böylesine sorunlu bir dünyada Türkiye’ye büyük sorumluluklar düşüyor. İşte bu yüzden “Dünya Beş’ten Büyüktür” diyoruz. 5 büyük ülkenin iki dudağı arasında bu dünya şekillenemez.” şeklinde konuştu.

“Dünyada Yeni Bir Sese Yeni Bir Soluğa Yeni Bir Paradigmaya İhtiyaç Var”

Kurtulmuş, İsrail’in elindeki tüm imkanları kullanarak 14 -15 yaşındaki Filistinli çocukları keskin nişancılarla şehit ettiklerini ifade ederek dünyanın sürdürülebilir olmaktan çıktığını belirtti. Sözlerini sürdüren Kurtulmuş, “ Adaletsizliğin hüküm sürdüğü bu dünyada yeni bir sese, yeni bir soluğa ve yeni bir paradigmaya ihtiyaç vardır. Bunu ortaya koyabilecek ülkelerin başında da belki de tek ülke olarak Türkiye geliyor. Bunu tarihsel birikimimiz dolayısıyla söylüyorum. Elimizde imkanlar olduğu için söylüyorum.  Doğu’nun ve Batı’nın beşiği olduğumuz için söylüyorum. Zengin Kuzey’in ve fakir Güney’in tam ortasında olduğumuz için söylüyorum. Yeni dünyada eğer bir düzen, adalet, barışa dayalı dünya sistemi tesis edilecekse yeni bir söz söylemek lazım. Bunu söyleyecek olan da bu ülkenin evlatlarıdır.” dedi.

Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un öncesinde konuşan Valimiz Yavuz Selim Köşger, hem tarihsel anlamda hem de coğrafya anlamında bu milletin hinterlandında neler yapıldığının altını çizerek tarihin hiçbir evresinde devletsiz kalmayan bu milletin hiç kimseye zulmetmediğini söyledi.

TÜGVA İl Temsilcisi Sefa Şık ise yaptığı konuşmada, Ülke genelinde gençliğe hizmet etmek için çalıştıklarını ifade ederek yeni dünyada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde tarihsel misyonu daha da ileri götürmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, personelimiz Engin Birsoy’un yaptığı zeytin dalı figürü ve Tin Suresi’nden ayetlerin olduğu tabloyu Prof. Dr. Kurtulmuş’a hediye etti.  Etkinlik, hediyelerin takdim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN