Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Orta Karadeniz’de Anadolu Selçuklu Kenti: Kalehisar’da Arkeolojik Kazı Çalışmalarında Dördüncü Yıl

16.09.2024
2022 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı onayıyla Çorum’da devam eden arkeolojik kazılar içerisinde yer alan, Anadolu Selçuklu Dönemi’nin önemli kentlerinden biri olan Çorum ili, Alaca ilçesi Mahmudiye Köyü’nde bulunan Kalehisar Ören Yeri’ndeki çalışmalara bu yıl da devam edildi.

Dördüncü yılına giren kazı çalışmalarının 8 Temmuz-4 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildiği ve önemli sonuçlara ulaşıldığı aktarıldı. Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Çorum’un Anadolu Selçuklu Dönemi içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak Kalehisar yerleşiminde 2017 ve 2019-2020 yılları içerisinde yüzey araştırması, 2021-2024 yılları arasında arkeolojik kazı çalışmaları yaptıklarını belirtti. Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, bu çalışmaların medresesi, hamamı, kervansarayı ve surlarının yanı sıra diğer yapıları bakımından da Kalehisar yerleşiminin önemini ortaya koyduğunu ve ülkemizde tek Anadolu Selçuklu kenti olma özelliğini taşıdığını, bu bağlamda uzun yıllar sürecek çalışmalardan elde edilecek verilerin Anadolu Selçuklu sanatına, kültürüne ve Çorum’un kültürel değerlerine katkıda bulunacağını açıkladı.

Kazı çalışmaları, Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin’in başkanlığında, Sanat Tarihi, Tarih, Antropoloji, Veterinerlik (Arkeo-zooloji) ve Jeo-fizik alanlarından çeşitli bilim insanları ile öğrencilerden oluşan geniş bir ekip tarafından yürütüldü. Kazı çalışmalarının sahiplenilmesi, hız kazanması ve desteklenmesi yönünden Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Aydın Valisi Yakup Canbolat, Alaca Kaymakamı Engin Tok, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent,  Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Şahabettin Yalçın, Eski Anıtlar ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Arkeolog Ahmet Ertekin, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Alaca Belediye Başkanı Şerif Aslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Müze Müdürü Metin Çakan, Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çaylak ve Mahmudiye Köyü Muhtarı Muzaffer Tufan ile köy halkının desteklerinin çok önemli olduğu belirtildi. Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın destekleri ile kazı alanında kamulaştırma ve kazı evinin yapım çalışmalarına hız kazandırıldığına dikkat çekildi.

Üniversitemizin Anadolu Selçuklu Dönemi kültürü, sanatı ve arkeolojisi ile Çorum ili genelinde yapılan çalışmalara büyük katkı sağladığını, bu bağlamda önemli bir misyon üstlendiğini ifade eden Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, 2024 yılında yapılan Kalehisar Ören Yeri arkeolojik çalışmalarının ilerleyen yıllarda da sürdürülmesinin, Anadolu Selçuklu sanatı ve arkeolojisinin yanı sıra bölgenin kültürel ve ekonomik gelişimi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN