Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Organ Nakli Kliniğinin Açılışı Üniversitemiz Hastanesinde Gerçekleşti

08.12.2017
Doku ve organ naklini gerçekleştirmek üzere Sağlık Bakanlığına yapılan başvurular sonucu tüm şartları yerine getiren Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Organ Nakli Kliniğinin açılışı, 8 Aralık 2017 tarihinde gerçekleşti.

Konuyla ilgili ekip, alet ve donanımı sağlayarak, Bakanlıkça gerçekleşen denetim sonrası, 17 Ekim 2017 tarihinde doku ve organ nakli ruhsatını alan Üniversitemiz Organ Nakli Kliniğinin açılışına, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Demirağ, Hastane Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mücahit Kapçı ve hastane personeli katıldı.

 "İlk Nakil İşlemini 16 Aralık’ta Gerçekleştireceğiz"
Hastanemizde yapılacak ilk organ naklinin 16 Aralık’ta gerçekleştirileceğini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, deneyimli bir ekiple organ naklinde söz sahibi olmak istediklerini belirtti. Prof. Dr. Bircan, “Yaklaşık 1,5 yıldır biz bu iş için çalışıyoruz. Bu konuda hocalarımız eğitimlerini ve sertifikalarını aldı. Ekibimiz hazır. İnşallah Aydın’a ve Üniversitemize hayırlı olur” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Demirağ, çevre illerden Hastanemizi tercih eden hastaların sayısının her geçen gün arttığını söyleyerek “Organ nakil birimi çok az yerde var. Aydın halkı Organ Nakli Merkezi’yle bizi daha yakından tanıyacak. Hastalara elimizden gelen yardımı yapacağız.” dedi. 

Organ Nakli Kliniği’nin hizmete girmesiyle Bölge Merkezi haline gelineceğini söyleyen Hastane Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mücahit Kapçı, “Organ Nakli Kliniği'nde, ilk etapta böbrek ve karaciğer nakli gerçekleştireceğiz. İleriki yıllarda Hastanenin ek binasında hizmet verecek olan Organ Nakli Merkezi ile geniş kapsamlı organ nakli yapmayı planlıyoruz.” dedi.


  "Aydın’da 350 Hasta Organ Nakli Bekliyor" 
 Üniversitemiz Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Yeniçerioğlu, Aydın’da 350 hemodiyaliz hastasının organ nakli beklediğini kaydederek, “Türkiye’de 70 bin hemodiyaliz hastası var. Bu hastalardan 22 bini böbrek nakli bekliyor. Aydın’da bin kadar hemodiyaliz hastası var. Biz bu süreçte kadavradan kayıt almaya başladık. İlimizde ve çevre illerdeki merkezlere duyuruları yaptık. Kadavra kayıt olmayan hastalarımız gelirlerse onların kayıtlarını zevkle yaparız.” dedi. 

Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ender Demirkıran, organ naklinin bölgeye hizmet açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, Üniversitemize ve halkımıza hayırlı olmasını diledi.

Organ Nakli Ekibinden edinilen bilgiye göre günümüzde yaklaşık 23 bin kişi böbrek nakli,  2500 kişi de karaciğer nakli için organ bekliyor. Üniversitemizin böyle olumlu bir adım atmasının bölge için oldukça önemli bir gelişme olduğunu belirten öğretim üyelerimiz,  Genel Cerrahi, Nefroloji, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Gastroenteroloji Ana Bilim Dallarının desteği ile bölgemize hizmet vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Ekip, ayrıca kadavradan da nakil yapılacağını şu an hali hazırda böbrek nakli listesinde bekleyen 10, karaciğer nakli listesinde ise 2 aktif hasta olduğunu, nakil yapıldıkça bu listeye yeni isimlerinde ekleneceğini belirtti ve organ naklinin tüm bölge için hayırlı olmasını dileyerek açıklamalarına son verdi.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN