Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemizin Projesine TÜBİTAK’ tan Destek

05.04.2019
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olcay Üzengi Aktürk ‘ün yürütücüsü olduğu "Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi ve Monte Carlo Yöntemi ile İki Boyutlu Bazı Mbene Yapıların Manyetik Özelliklerinin İncelenmesi" başlıklı projesi TÜBİTAK 1001 kapsamında, desteklenmeye hak kazandı.

Projenin bütcesi 401.000 TL olup projeden elde edilen sonuçların ilk yıldan itibaren uluslararası dergilerde yayınlanarak ulusal/uluslar arası kongrelerde sunulması amaçlanıyor.

Projede, kuantum mekaniğine dayalı ilk prensipler ve HK modelini barındıracak Monte Carlo simülasyonu (MC) gibi bilgisayarlı hesaplama yöntemleri kullanarak atomik boyutta seçilen manyetik MBene yapılarının saf halleri ve –O,-F, -OH gibi atom ve molekül gruplarıyla ile sonlandırılan yapıların elektronik ve manyetik özelliklerinin belirlenmesi ve gerekli faz geçiş sıcaklıkların ortaya çıkarılması hedefleniyor.  

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Olcay Üzengi Aktürk “Bu proje kapsamında elde edilecek veriler yardımıyla literatüre önemli ölçüde katkı sağlanmakla kalınmayacak aynı zamanda, günümüzün teknolojisi olarak kabul edilen nanoteknolojinin büyülü malzemeleri grubuna yeni malzemelerin katılmasına ve MBene’e dayalı cihazların üretimine katkı sağlanacak.” açıklamasını yaptı.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN