Öğretim Üyemizin Projesi, Iran National Science Foundation Tarafından Desteklenmeye Hak Kazandı

28.02.2024
Meşhed Ferdowsi Üniversitesinden (Ferdowsi University of Mashhad) Dr. Öğr. Üyesi Hamidreza Ahmadniaye Motlagh koordinatörlüğünde yürütülen, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yılmaz’ın araştırmacı olarak görev aldığı proje, INSF (Iran National Science Foundation) Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

“Gökkuşağı Alabalığı Larvalarında Cinsiyet Değişikliğini Tetiklemek Amacıyla Tribulus Terrestris ve Ecklonia Bicyclis Alg Ekstraktından Saflaştırılmış Saponinlerin Tradamix İlacı Metiltestosteron Hormonu Yerine Kullanılma Olasılığının Araştırılması” başlıklı proje ile, su ürünleri yetiştiriciliği kapsamında özellikle kültür balıkçılığında alabalık türleri içinde yüksek protein kalitesine sahip olan dünyada yoğun ve yaygın yetiştiriciliği yapılan en önemli türlerden biri olan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) larvalarında cinsiyet değişikliğini tetiklemek amacıyla sektörde ticari olarak kullanılan 17-alfa metiltestosteron hormonu yerine, Tribulus terrestris ve Ecklonia bicyclis alg ekstraktından saflaştırılmış saponinlerin kullanılma olasılığı araştırılacak.

Öğretim Üyemizi tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.