Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemizin İkinci Kitabı Yayımlandı

09.01.2023
Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berfin Kart Tepe’nin ikinci kitabı, “Erdem Etiği- Aristotelesçi Kökenlerinden Günümüze”, Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları tarafından yayımlandı.

Etikte yeni bir kuram olarak ortaya atılan erdem etiği üzerine ülkemizde yapılan ilk çalışma olarak da bilinen bu kitapta, son yıllarda üzerinde çokça konuşulan, fakat Türkçe literatürde henüz pek yer edinememiş erdem etiği kuramı, onun deontolojist ve teleolojist kuramlarla ilişkisi üzerinde durulmuştur.

Kökenleri Aristoteles’e kadar gitmesine ve ondan köken almasına karşın, kendisini “teleoloji” ve “deontoloji” kuramlarına alternatif “yeni” bir kuram olarak sunan erdem etiği kuramının, ne söylediği, ana tezleri ve başka bazı etik kuramlarla olan benzerlik ve farklılıklarının ortaya konulması bu çalışmanın esasını oluşturmaktadır. Bu “yeni erdem etiği kuramı”nın, erdeme ve karaktere verdikleri önem ve öncelik bakımından diğer kuramlardan ayrıldığı iddiası, erdem etiği” kuramının hem Aristoteles’in erdem etiği görüşüyle hem de teleolojik ve deontolojik kuramlarla kimi ortaklıklar taşıdığı gösterilerek, Aristoteles’ten günümüze farklı etik görüşlerinin yaptığı gibi, “erdem mi eylem mi önceliklidir” tartışmasına girmeden, erdemin ancak eylemle, eylemin de erdemle birlikte ele alınabileceği gösterilmeye çalışılarak ele alınmaktadır.

Doç. Dr. Berfin Kart Tepe, kitabının, “erdem etiğinin ana savlarını, onun iki karşıt “normatif” etik kuram olarak sunulan deontolojik ve teleolojik kuramlar karşısındaki yerini eleştirel bir bakışla ele alan bu çalışmanın, özellikle etik kuramlar ve erdem etiği konusunda bilgi edinmek isteyenler için özgün bir temel kaynak niteliğinde” olduğunu ifade ederek kitabı, etik tartışmalara ilgi duyanlara öneriyor.

Öğretim üyemizi tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN