Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemizin İki Boyutlu Malzemeler Alanında Çığır Açan Araştırmaları, Advanced Materials Dergisi’nde Yayımlandı

24.05.2024
Üniversitemiz Bilim Kurulu Başkanı ve Fen Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr.Ethem Aktürk’ün iki boyutlu malzemeler alanında çığır açan araştırmaları Advanced Materials Dergisi’nde yayınlamdı.

Prof. Dr. Ethem Aktürk yaptığı açıklamada, “Ben ve çalışma arkadaşlarım, mezoskopik (∼1 µm) düzenliliğe sahip yüzey üzerinde sentezlenmiş Ag-graphdiyne (GDY) tabakalarında bant oluşumunun doğrudan kanıtını ortaya çıkardık. Atomik olarak ince GDY tabakalarının bant oluşumunun tespiti, sistemde hem uzun menzilli düzen hem de atomik hassasiyetin yerine getirilmesi gerektiğinden zordur. Ancak yapmış olduğumuz deneysel ve teorik analizler sonucunda,  bu zorluğu yenerek, on yıllardır bilim camiasını zorlayan bir konu olan, atomik olarak iyi tanımlanmış bir GDY analoğu tek katmanında bant oluşumuna dair ilk kanıtı sağlayarak yeni bir çığır açmış bulunmaktayız. Ayrıca çalışmamız, kafes simetrisine ek olarak moleküler orbitallerin seçiminin, karbon bazlı 2D malzemelerde geleneksel olmayan bant yapılarının yanı sıra yeni kuantum durumlarının mühendisliğine yönelik alternatif bir yol açtığını göstermiştir.” dedi.

Prof. Dr. Ethem Aktürk ve çalışma arkadaşları tarafından yapılan çalışmanın etki faktörü (impact factor) 29.4  olan ve dünyanın en prestijli dergilerinden birisi olan Advanced Materials isimli dergide yayına kabul edildi.

Öğretim üyemizi tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN