Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemizin İçinde Bulunduğu İnovasyon Topluluğunun Geliştirdiği Ürün Patent Aldı

18.10.2024
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oral Yağcı, İstanbul Teknik Üniversitesinde görev yaptığı dönemde kurucusu olduğu HECLAB ARGE Mühendislik Teknoloji Danışmanlık Sanayi Ticaret Anonim Şirketi ve İTÜ Bilimsel Araştırma Proje Birimi iş birliği ile gerçekleşen Patent Başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

Deniz ortamında, özellikle de limanlarda kıyıya dik olarak tasarlanan yüzer platformların, fırtına koşullarında yerleştirildikleri konumda tutulması inşaat endüstrisinde önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Prof. Dr. Oral Yağcı ve proje ekibi tarafından geliştirilen ve patent almaya hak kazanan “Yüzer İskele ve Kazık Arası Yaylı Kılavuz Sistemi” başlıklı tasarım, yüzer platformların konumunu kontrol eden düşey kazıklar ile yüzer platformlar arasındaki bağlantıyı sağlayan yenilikçi bir ürün olarak ortaya çıkıyor.  İnşaat endüstrisinde özellikle kıyı yapılarının imalatında avantaj sağlayan ürün ile dalga hareketi sırasında yüzer platform bağlantı elemanları ile kılavuz kazıklar arasındaki belirli noktalarda gelişen ani gerilme yığılmalarının ve bunun yarattığı yapısal hasarın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Patent almaya hak kazanan inovasyon topluluğu içerisinde, İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Şevket Çokgör, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinden Murat Aksel, HECLAB A.Ş.’den Fatih Buğrahan Yorgun ve Mehmet Erbişim bulunuyor. Prof. Dr. Oral Yağcı’nın içinde yer aldığı inovasyon topluluğu, daha önce Kasım 2023’de MÜSİAD tarafından organize edilen UNIQ ZONE Patent Yarışması’nda Üniversitelerarası Kategorisinde birincilik ödülü almaya hak kazanmış ve ödüller sahiplerine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından verilmişti.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN