Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemizin Editörlüğünü Yaptığı Kitap, Uluslararası Yayınevi Tarafından Yayımlandı

28.06.2024
Üniversitemiz, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Üreten’in editörlük katkısı sonucu ortaya çıkan “Eski Çağ’da Suikast (Başlangıcından Demir Çağı’na)” başlıklı kitap, Uluslararası yayınevi Bilgin Kültür ve Sanat Yayınevi tarafından yayımlandı.

Prof. Dr. Hüseyin Üreten’in editörlüğünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Dinçer’in yazarı olduğu “Eski Çağ’da Suikast (Başlangıcından Demir Çağı’na)” başlıklı kitabında, Eski Doğu uygarlıklarında (Eski Mısır, Mezopotamya ve Eski Anadolu) yaşanan suikastlar başta antik kaynaklar olmak üzere mevcut tüm kaynaklar ışığında inceleniyor.

Prof. Dr. Üreten, “William Shakespeare, Macbeth’in 1. perde VII. sahnesinde “suikast” kelimesini ilk kez kullandığında muhtemelen kelimenin içerdiği “habis cana kıyma” eylemini ifade etmişti. Ancak kastettiği kötülüğün, insanlık tarihi kadar eski olduğunu bilmiyordu. Yani Mısır firavunu III. Ramses’in boğazının kesildiği kanlı suikastı, Akkad hükümdarı Rimuş’un “sarayın oğulları” tarafından silindir mühürler ile katledildiği suikastı ya da bitmek bilmeyen hanedan suikastları yüzünden yıkılmanın eşiğine kadar gelen Hitit İmparatorluğu’nun talihsiz hükümdarlarını ima etmemiştir. Ancak biz, bugün gerek tarih öncesi kaynaklar gerekse tarihi kayıtlar sayesinde, suikastların örgütlü bir toplum var olduğundan beri bütün vahşetiyle ve yarattığı travmatik etkilerle var olduğunu biliyoruz. Bu kitap, Eski Çağ suikastlarını çeşitli boyutlarıyla irdelerken, suikast eylemlerinden dolayı yaşanan siyasal ve kültürel olayları, etkilerini ve sonuçlarını olabildiğince geniş bir perspektiften ele almaktadır.” dedi.

Akademisyenimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN