Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemizin Editörlüğünü Yaptığı Kitabı Yayımlandı

27.10.2022
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Gümüş’ün editörlüğünü yaptığı dört ciltlik hatırat külliyatı, Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı.

Geniş bir konu yelpazesine sahip ve 85 çalışmayı içeren çalışmanın “Hatırat: Kökler, Kaynaklar ve Metodik Yaklaşımlar” başlıklı ilk cildinde Ksenophon ve Caesar‘dan 1960 Askerî Darbesi’ne kadar uzanan geniş dönem çeşitli yönleriyle ve örneklerle ele alınıyor. “Hatıratın Işığında Şehir, Mekân ve Kurgu” başlıklı ikinci ciltte ise hatıratın kaynaklığında şehir, mekân ve kurgu konuları üzerinde duruluyor. Bu kapsamda “şehir” konusuna İstanbul, Aydın ve İzmir; “mekân” konusuna esir kampları, kahvehane ve cephe şartları; “kurgu” konusuna ise yabancıların gözlemleri, örneklerle edebiyat-hatırat ilişkisi gibi içerikleri ele alan çalışmalara yer veriliyor. Külliyatın “Hatıratın Işığında Olaylar-Olgular ve İnsanlar” başlıklı üçüncü cildinde 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan süreçteki olay, olgu ve şahıslar hatırat metinleri ışığında ele alınıyor. Son cilt olan “Hatıratın Işığında Dönemin Ruhu ve Meseleleri”nde ise 1800’lerin başından 1900’lerin sonuna kadarki sürecin zihniyetine, sosyal ve ideolojik görünümüne dair bir perspektif sunuyor. 

Doç. Dr. Musa Gümüş başta Ermeni Meselesi olmak üzere Balkan Meselesi, Türkiye ve hatta Ortadoğu’nun çeşitli meselelerine dair önemli izlerin bu kitaptaki çalışmalara konu olduğunu belirterek kitabın önemine dikkat çekerken, külliyatın başta tarih ve edebiyat olmak üzere sosyal bilimlerin bütün kollarına kaynaklık edeceğini vurguladı. 

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Musa Gümüş’ü  tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN