Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemizin Editörlüğünde Aiolis Özel Sayısı Yayımlandı

13.02.2024
Antik Dönem’de Batı Anadolu’nun önemli bölgelerinden Aiolis’in prehistorik ve protohistorik dönem dahil olmak üzere yerleşimleri, insanlık tarihine sunduğu katkılar ve özel konu başlıklarını kapsayan çalışma Arkhe Dergisi’nde “Antik Ege’nin Unutulmuş Yurdu: Aiolis” başlığıyla yayımlandı.

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Erdan ve Damla Bayezid’in editörlüğünde, İTBF Arkeoloji Bölümü Doç. Dr. Emre Erdan’ın bilimsel danışmanlığında hazırlanan özel sayıda alanda yurt içi ve yurt dışından uzman çok sayıda bilim insanı katkıda bulundu. Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çekilmez, Araş. Gör. Dr. Nihan Aydoğmuş, doktora programı öğrenci ve mezunları Dr. Özgün Öz, Pınar Taşpınar Yamantürk, Merve Arinç Özyılmaz, Kemal Ersavaş, Gül Tuğçe Toprak, Yiğit Burak Yüksektepe ve Yağız Taşdelen’in yazılarının da bulunduğu sayıya bölge arkeolojisinin önemli isimleri Prof. Dr. Ersin Doğer ve Prof. Dr. Antonio La Marca ile beraber Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Sezgin, Eskişehir Anadolu Üniversitesinden Doç. Dr. Adem Yurtsever, Afyon Kocatepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Esen Kaya, Denizli Pamukkale Üniversitesinden Doç. Dr. Ali Ozan, Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur, Ankara Üniversitesinden Öğr. Gör. Ali Osman Tiro, İzmir Demokrasi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özden Ürkmez, Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Dinçer Savaş Lenger, İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Turgut Saner, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Ümit Çayır da çalışmalarıyla katkıda bulundu.

Doç. Dr. Emre Erdan, “Kısa süre önce tamamlanan ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile Üniversitemiz ve yerel yönetimlerce desteklenen Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çekilmez başkanlığında sürdürülen Myrina ve Gryneion Antik Kentleri Yüzey Araştırması ile yine Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Erdan’ın yürütmekte olduğu Tisna Antik Kenti ve Yakın Çevresi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları aracılığıyla Üniversitemizin Aydın sınırlarını aşarak bilimsel anlamda varlık gösterdiği ve önemli katkılarda bulunduğu Aiolis Bölgesi, göz alıcı mimari yapılarıyla dikkat çeken İonia ve Karia kentlerinin hem bilimsel hem de turizm açısından gölgesinde kaldı. Bölgede bugüne değin sürdürülen çalışmalar, sahanın zorlu topografik yapısı sebebiyle diğer alanlara göre oldukça kısıtlı olarak kaldı. Bölgenin görünürlüğü ve bilinirliği üzerine ilk derleme çalışması olarak dikkat çeken bu özel sayının, ünü günümüze kadar ulaşmış Anadolu’nun önemli Kralı Midas’ın damadı olduğu Aiol halkı, kentleri ve toprakları hakkında ilgiyi artırması bekleniyor.” dedi.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN