Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemiz, Tek Yumurta İkizlerinde Erken Tanı ve Bebeğe Anne Karnında Müdahalenin Önemine Vurgu Yaptı

28.08.2023
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fedi Ercan, tek yumurta ikiz gebeliklerinde on binde bir görülen, fetüslerden (doğmamış bebekler) birinde sağlıksız bir süreç gelişmesi sonucunda diğer fetüsün sağlık sorunları yaşamasına neden olan hastalığı radyofrekans ablasyon iğnesi ve enerji modalitesi kullanarak gerçekleştirdiği yöntemle tedavi etti.

Doç. Dr. Fedi Ercan tedavi sürecini, “Tek yumurta ikizlerinde görülebilen nadir durumlardan biri de TRAP sekansı olarak literatürde bilinen durumdur. Bir fetüsün diğerine bağlanarak parazittik şekilde beslendiği ve bu duruma müdahale edilmediği takdirde anne karnında sağlıklı görülen fetüsün kalbi üzerine binen yük nedeniyle büyümekte ve kalp yetmezliği sonucu anne karnında kaybedilmektedir. Böyle bir senaryoda, radyofrekans ablasyon iğnesi ve enerji modalitesi kullanılarak sağlıksız fetüsün dolaşımının etkisiz hale getirilmesini amaçlayan bir tedavi yaklaşımı kullanılmaktadır. Bu sayede hayatta kalan sağlıklı fetüsün daha iyi bir şekilde beslenmesi ve gelişmesi sağlanır.” şeklinde ifade etti.

Doç. Dr. Fedi Ercan'ın öncülük ettiği bu tedavi yöntemiyle, hem anne adayının sağlığı korunuyor hem de hayatta kalan fetüsün gelişiminin desteklenmesi amaçlanıyor. Böylece anne adaylarının ikiz gebeliklerindeki riskli ve zorlu durumlarına alternatif bir çözüm sunuluyor.

Doç. Dr. Fedi Ercan'ın radyofrekans ablasyon iğnesi ve enerji modalitesi kullanması, tıp alanında tek yumurta ikizlerine bağlı fetüslerin anne karnında kaybedilmesini azaltmayı amaçlayan yenilikçi bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Üniversitemiz Hastanesinde bu işlemin yanı sıra, anne karnında kan transfüzyonu, plasenta perkreata cerrahisi, fetosid, torakal ve vezikal perkütan şant işlemleri gibi birçok maternal-fetal cerrahi işlem de uygulanmaktadır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fedi Ercan ve ekibini tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN