Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğretim Üyemiz Gezegen Keşfinde Yer Aldı

17.08.2017
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Erdağ, www.zooniverse.org internet sitesi aracılığıyla şimdiye kadar keşfedilen en küçük öte gezegenin keşfinde yer aldı.

“Halk için bilim veya halk destekli bilim”  sloganıyla yola çıkan www.zooniverse.org internet sitesi, dünya genelinde Astronomi alanına ilgi duyan tüm insanların portala yüklenen projelerde gözlemler yapmasına, araştırmaların bir parçası olarak yapılan keşiflere ortak olabilmelerine olanak sağlıyor.

İnternet sitesinde 50 değişik projede yaklaşık 1milyon 6 yüz bin gönüllü araştırıcı,  site üzerinden 67,3 milyon gözlem ve değerlendirme yaparak belki de hiç eğitimini almadıkları ama ilgili oldukları projelere katkı sağlıyor.

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Adnan Erdağ,  yaklaşık 1 yıldır zooniverse kapsamında yer alan 18 farklı projeye çeşitli boyutlarda katılıp bugüne değin 35 bin 37 gözlem ve değerlendirmede bulunarak şimdiye kadar bulunan en küçük öte gezegenin keşfinde yer aldı. Gezegen hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Erdağ, “Keşfedilen gezegen bir cüce yıldızın yakın yörüngesinde olup bizden 400 ışık yılı uzakta, Dünyamızın 1,1 katı büyüklükte ve kendi güneşi çevresindeki bir dönüşünü 2,2 gün gibi inanılmaz bir hızda tamamlamaktadır.” diye konuştu.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN