Öğretim Üyelerimizden Büyük Başarı

21.07.2022
Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, Prof. Dr. Nazan Üzüm ve Prof. Dr. Aziz Avcı’nın yer aldığı “Diverse aging rates in ectothermic tetrapods provide insights for the evolution of aging and longevity” başlıklı makale, dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan SCIENCE’da yayınlandı.

Dünya'nın 98 değişik üniversitesinden 114 bilim insanının oluşturduğu uluslararası ekip makale ile 38'i kurbağa, 39'u sürüngen olmak üzere 77 türün vahşi doğada yaşayan 107 popülasyonundan topladığı veriler ile yaşlanma ve uzun ömür konusunda bugüne kadarki en kapsamlı araştırmayı ortaya koydular.

Ekibin bulguları, bu hayvanlarda yaşlanma hakkında daha önce anlaşılanları sorguladığı gibi insanlarda yaşlanmayla ilgili gelecek çalışmalara kaynak oluşturabilecek. Ayrıca sonuçlar, birçoğu tehdit altında veya tehlikede olan sürüngenler ve amfibiler için koruma stratejileri belirlemede yardımcı olabilecek.