Öğretim Görevlimizin Kitabı Yayımlandı

15.10.2024
Üniversitemiz Buharkent Meslek Yüksekokulu Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü Öğretim Görevlisi Sefa Akbaş’ın “Kâmil Paşa'nın Târîh-İ Siyâsî-İ Devlet-İ Aliyye-İ Osmâniye" adlı kitabı Akademisyen Kitabevi bünyesinde yayımlandı.

Öğr. Gör. Sefa Akbaş kitap hakkında yaptığı açıklamada, “Kâmil Paşa memuriyete başladığı Kıbrıs Adası Evkâf Müdürlüğü’nden sadaret makamına kadar yükselmiş devletin hemen her kademesinde önemli vazifelerde görev almıştır. Devlet hizmetinde bulunduğu elli üç yıllık süre zarfında birçok yerde kaymakamlık ve valilik yapmıştır. Dört kez sadaret makamına getirilmiştir. Paşa birçok yönüyle Osmanlı Devleti’nin son döneminde yetişmiş önemli devlet adamlarından biridir. Kâmil Paşa Tārīh-i Siyāsī-i Devlet-i Aliyye-i Osmāniye adlı eserinde Osmanlı Tarihi’ni Sultan Abdülmecit Dönemi’ne kadar bir bütün olarak ele almıştır. Bu çalışmada ilgili kitabın Yavuz Sultan Selim Dönemi’ne kadar olan bölümü Osmanlı Türkçesi’nden Yeni Türk Alfabesi’ne çevrildi. Açıklamaya ihtiyaç duyulan kelimeler sözlük kısmında örnek cümlelerle izah edildi. İnceleme bölümünde ise yazarın şahsi ve siyasi hayatına dair bilgiler verildi. İnceleme kısmındaki değerlendirmeler yapılırken Kâmil Paşa ve onun sadaret dönemi ile ilgili yapılmış akademik çalışmalardan istifade edildi. Dönemin gazete yazıları, dergi ve mevkuteleri tedkik edildi. Aile fertlerinin kaleme aldığı hatıra yazılarından yararlanıldı.” dedi.

Akademisyenimizi tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.