Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Öğrencimiz 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni’ne Katıldı

02.01.2023
İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 23 Aralık 2022 tarihinde "Sıfır Atık" projesi kapsamında düzenlenen 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni’ne Üniversitemizi temsilen Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Öğrencisi ve İklim Elçisi Furkan Özbay katıldı.

2017 yılında başlatılan ve 5 yıldır süregelen ‘Sıfır Atık Hareketi’ kapsamında 23 Aralık tarihinde Dünya’ya örnek olan 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni ‘Gençlik ve İklim’ temasıyla gerçekleştirildi. 

Bu yıl 12 kategoride 48 ödüllün verildiği programa Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Lübnan Çevre Bakanı Nasser Yassin, Sri Lanka Çevre Bakanı Nasser Ahamed, STK temsilcileri ve Üniversitelerini temsilen iklim elçileri katıldı.

Programda Emine Erdoğan Hanımefendi gençlere seslenerek, "Bizlerle başlayan Sıfır Atık hareketi, sizlerin ellerinde yükselip tüm dünyaya ve gelecek nesillere miras kalacak" dedi. Emine Erdoğan konuşmasında, sadece Türkiye'nin değil dünyanın geleceği için attıkları somut adımların nişanesi olan Sıfır Atık hareketinin 5. yılında olduklarını hatırlatarak, projeye destek veren kurum, kuruluşlar ile özel sektör temsilcilerine ve sivil toplum örgütlerine teşekkür etti. 

Dünyanın tüm inançlarında, kadim kültürlerde tabiatın insanın yuvası, ana vatanı olduğunu, ayak basılan toprağın nice medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anlatan Emine Erdoğan, bu medeniyetlerden sayısız eser kalmış olsa da bugüne ulaşan en değerli mirasın yaşanabilir bir dünya olduğunu söyledi. İnsanlığın ortak mirası olan tabiatın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, yapılan araştırmaların, dünyanın bir yıllık doğal kaynaklarının henüz yılın yarısındayken tüketildiğini gösterdiğini, "Dünya Limit Aşım Günü" olarak bilinen bu ölçüme göre 2022'de tüm kaynakların temmuz itibarıyla tüketildiğini kaydetti. Erdoğan, "Bu hızlı üretim ve tüketim alışkanlıkları sonucunda oluşan kaynak açığımızı, bir sonraki yıldan ödünç alarak kapatıyoruz" dedi.

Atıklardan yapılmış sanat eserlerinin, elektrikli temizlik araçlarının, geri dönüşüm cihazlarının sergilendiği ve ‘Sıfır atık’ konulu film gösterisinin yapıldığı Zirve, Gençlik ve İklim konulu panelin gerçekleştirilmesiyle devam etti. 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Dünya Ortak Evimiz" kitabının sembolü haline gelen nesli tükenmiş bir kuşun geri dönüştürülebilir atık kumaşlardan yapılmış tablosunu Emine Erdoğan'a hediye etti.



+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN