Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Non-Invaziv Mekanik Ventilasyon Eğitimi Gerçekleştirildi

14.04.2017
Hastanemiz Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen ve Yrd. Doç. Dr. Onur Yazıcı tarafından, 12 Nisan 2017 tarihinde Non-Invaziv Mekanik Ventilasyon eğitimi gerçekleştirildi.

Göğüs Hastalıkları Yoğun Bakım hemşirelerine yönelik düzenlenen eğitimde, “Yoğun Bakımda BiPAP cihazı nedir? Cihazın ve hastanın takibi nasıl yapılmalıdır?” konuları anlatıldı.

Non-Invaziv Mekanik Ventilasyonun, solunum yetmezliği durumunda uygulanan, hastaların entübe edilmeden maske ile basınçlı hava ile solutulması işlemi olduğunun belirtildiği eğitimde; Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen, “BiPAP, CPAP bu tedavilerden bazılarıdır. Günümüzde KOAH, Uyku Apne Sendromu gibi hastalıklarda, yoğun bakımda, serviste, sürekli tedavi olarak evde dahi kullanılabilen hayat kurtarıcı tedavi şeklidir.”  dedi.

BiPAP tedavisinin özellikle Göğüs Hastalıkları Yoğun Bakım olmak üzere diğer bölümlerde de kullanılan, hastanın solunum makinesi olarak bilinen İnvaziv Mekanik Ventilatöre bağlanma sıklığını azaltan, yaşam süresini uzatan, hastanede gelişen enfeksiyon sıklığını azaltarak hastanede kalış süresini belirgin azaltan cihazlar olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gülen, “Bu durum özellikle cihazların doğru ve etkin kullanımı ile gerçekleşmektedir.” dedi.  

Yrd. Doç. Dr. Onur Yazıcı, yoğun bakımda hasta takibinde, ekip (doktor, hemşire, personel) bilincinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, cihazların doğru ve etkin kullanılması amacıyla hemşire ve araştırma görevlisi doktorlara bu eğitimlerin verilmekte olduğunu belirtti.

Eğitim, Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen’in teorik anlatımının ardından, Yrd. Doç. Dr. Onur Yazıcı’nın uygulamalı olarak bilgi paylaşımı ile son buldu.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN