Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Nazilli Sağlık Hizmetleri MYO Yaşlılara Saygı Haftası Kapsamında Söyleşi Gerçekleşti

26.03.2021
Üniversitemiz Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından düzenlenen 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası söyleşisi, 23 Mart 2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Perihan Sarı’nın üstlendiği söyleşiye Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetcioğlu, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında Ülkemizin en köklü kurumlarından olan Darülaceze Başkanlığı’nın tanıtıldığı programa Cumhurbaşkanlığı Danışmanı ve Darülaceze Başkanı Yüksek Mimar Hamza Cebeci katıldı.

Söyleşide, doğum oranlarının düşmesi, teknolojik gelişmelerin sağlık hizmetlerinde etkili kullanımı, bilinçli beslenme ve hareketli yaşamın ortalama yaşam beklentisinin uzamasına ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payının artmasına neden olduğu vurgulandı. 2020 yılı verilerine göre ülkemizdeki yaşlı nüfusun oranının %9,5'e yükseldiği ve nüfus projeksiyonlarına göre bu oranın 2025 yılında %11,0’e ulaşacağının ifade edildiği toplantıda, “yaşlı bakım” ve “evde bakım” hizmeti ihtiyacının gün geçtikçe daha çok arttığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Danışmanı ve Darülaceze Başkanı Yüksek Mimar Hamza Cebeci “1895 yılında Sultan II. Abdülhamit Han tarafından kurulan, günümüze kadar 100 binlerce kimsesiz muhtaç insana sağlık ve bakım hizmeti sunan, ilk kurulduğu günden itibaren de bu felsefesinden ödün vermeyen Darülaceze din, dil, ırk, cinsiyet ve mezhep farkı gözetmeksizin cami, kilise ve havrasıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir hayır kurumu ” dedi.

126 yıllık Darülaceze’nin, kurulduğu günden bugüne varoluş felsefesinden ödün vermeden hizmet sunduğuna değinen Cebeci, kuruma başvuran sakinlerin yaşam koşullarından, kurumda yapılan rehabilitasyon çalışmalarından ve pandemi sürecinde aldıkları tedbirlerden bahsederek, tedbirler sayesinde çok az vaka sayısının görüldüğüne, izolasyon koşullarına uyma ile de hastalığın yayılımını azalttıklarına, ayrıca hastalığa bağlı kayıpların diğer huzurevlerine göre çok düşük oranda olduğuna değindi.

Cebeci ayrıca sağlık, bakım ve barınma gereksinimi nedeniyle çok zor durumda kalan kimsesiz yaşlıların kuruma geldikten sonra yaşam kalitelerinin arttığını belirterek depresyona girmiş birçok yaşlının kuruma geldikten sonra hayata bağlandığını ifade etti.  CEBECİ bağışçıları, gönüllüleri, çalışanları ve sakinleriyle Darülaceze’nin büyük bir aile olduğunu ve dayanışmanın en güzel sembolü olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü; “Kurumda çalışan sağlık ve bakım personeline yönelik düzenlenen hizmet içi eğitimlerle Sağlık ve Hasta Bakım alanında güncel  gelişmeleri takip etmelerine ve  mesleki bilgi- becerilerinin daha fazla geliştirmelerine olanak sağlıyoruz. Ayrıca mesleki kariyer eğitimi almak isteyen personele de üniversiteler ile yaptığımız protokoller çerçevesinde yüksek lisans ve doktora imkanı sağlıyoruz. En önemli projelerimizden biri olan Gerontoloji Enstitüsü ile alanda çalışacak sağlık ve bakım personelini kendi bünyemizde yetiştirmek istiyoruz.” dedi.

“Yaşlı bakımı” ve “evde bakım” alanında, Avrupa ülkelerinde yetişmiş personele çok ihtiyaç olduğuna hatta Alman yetkililerin bu alanda eğitimli personel ihtiyaçları nedeniyle iş birliği önerdiklerine değinen Hamza Cebeci, öğrencilere iyi eğitim almaları, alanda kendilerini iyi geliştirmeleri, işlerini severek ve özveriyle yapmaları tavsiyelerinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN